Publicat: 12 Octombrie, 2018 - 12:55

Judecătorii constituționali dezbat la această oră sesizările formulate de președintele Klaus Iohannis, opoziţia parlamentară şi Curtea Supremă la textul noului Cod de procedură penală precum şi la noua lege privind organizarea judiciară.

În acest caz, șeful statului a avut o solicitare expresă - aceea ca judecătorii Curții să amâne deliberările până când experții Comisiei de la Veneția vor avea un punct de vedere, într-o ședință plenară.

Problema este că membrii Comisiei de la Veneția urmează să se întâlnească pe 16-17 octombrie. Abia atunci am putea avea o concluzie clară.

Judecătorii CCR ar putea să dea chiar astăzi o decizie în privința modificărilor aduse de către majoritatea parlamentară.

Aproape 200 de articole au fost modificate pentru a fi puse în concordanță cu cele 18 decizii ale Curții Constituționale.

Tocmai acesta este motivul principal pentru care șeful statului a întors în Parlament, pentru reexaminare, actul normativ. N-a avut succes. Acum este ultima cale de atac, iar, potrivit unor surse parlamentare, ne putem aștepta ca astăzi acest Cod de procedură penală să primească o decizie de neconstituționalitate.