Publicat: 12 Iunie, 2015 - 18:29
Share

Toate ambasadele tarilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elvetiei si Canadei au fost solicitate de organizatiile judecatorilor si procurorilor din Romania sa isi trimita un reprezentant la sedinta CSM din data de 15 iunie 2015 cand se va discuta raportul "de aparare a independentei justitiei in fata influentei serviciilor secrete romanesti".

Iata comunicatul Uniunii Naţionale a Judecãtorilor din România:

Solicitarea a fost adresata ambasadelor "deoarece avem indoieli temeinice ca cererea va fi analizata cu seriozitate de catre membrii CSM", afirma reprezentantii judecatorilor si procurorilor din Romania.

Scandalul implicarii serviciilor secrete in actul de justitie a fost iscat de generalul SRI Dumitru Dumbrava, care a spus intr-un interviu ca pentru SRI instantele reprezinta "camp tactic", unde se prezuma ca SRI desfasoara operatiuni specifice unui serviciu secret, si ca SRI "isi mentine interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze".

Afirmatia generatului Dumbrava a fost intarita de actualul director SRI, Eduard Hellvig, care a spus ca SRI urmareste "sa nu existe persoane cum au fost in trecut, judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman".

Afirmatia aceasta incalca principiile de baza ale statului de drept, stiut fiind ca "intr-o democratie judecatorii se supun numai legii, iar in fata unui judecator statul este egal cu catateanul", se afirma in scrisoare.

De asemenea, fostul director SRI George Maior a declarat ca SRI este "creierul statului", "afirmatie deosebit de ingrijoratoare pentru oricine intelege separatia puterilor in stat si rolul unui serviciu secret intr-un stat democratic", afirma reprezentantii judecatorilor si procurorilor.

In baza acestor afirmatii, asociatiile profesionale ale magistratilor au solicitat CSM "sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabilă a implicarii SRI-ului in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si, implicit, corectitudinea actului de justitie".

La aproape o luna de la "gravele afirmatii facute de generalul Dumbrava", CSM a dispus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea elaborarii unui raport pentru verificarea aspectelor semnalate.

Raportul Inspecitiei Judiciare a fost comunicat asociatiilor profesionale abia pe 9 iunie 2015, cu o zi inainte de dezbaterea problemei in plenul CSM.

Asociatiile au solicitat CSM sa li se comunice datele transmise de SRI la cererea Inspectiei Judiciare, "cerere ce a fost respinsa pe motiv ca ar contine date confidentiale".

"O astfel de atitudine a CSM este inacceptabila, in conditiile in care sesizarea noastra a pornit tocmai de la faptul ca declaratiile reprezentantilor acestui serviciu secret pun sub semnul intrebarii independenta justitiei", se afirma in scrisoarea catre ambasade.

"Partea finala a raportului Inspectiei Judiciare, ce contine tocmai motivarea acestuia, contine un limbaj strain magistratilor si specific serviciilor de informatii", afirma asociatiile judecatorilor si procurorilor.

Asociatiile magistratilor considera, in aceste conditii, ca solicitarea lor de a li se transmite si datele comunicate de SRI este pe deplin legitima, "pentru a verifica in ce masura opinia Inspectiei Judiciare exprimata in raport reprezinta intr-adevar opinia magistratilor inspectori semnatari sau este o preluare a informatiilor transmise de Serviciul Roman de Informatii".

 "Raporturile dintre justitie si serviciile secrete reprezinta unul din punctele cele mai sensibile si mai importante in economia statului de drept [...], fiind o chestiune importanta la nivel European", se afirma in scrisoare.

"Gravitatea declaratiilor ce fac obiectul dezbaterilor mentionate a fost subliniata si de fostul procurer sef al DNA, domnul Daniel Morar, care, intr-un interviu recent, califica drept 'de neacceptat si de neinteles' declaratiile potrivit carora SRI urmareste dosarele pana la solutionarea definitiva", se spune in scrisoare.

"Manipularea actului de justitie de catre SRI reprezinta o vulnerabilitate atat pentru Romania, cat si pentru NATO", au conchis asociatiile.

Temerea asociatiilor de magistrati este ca problema implicarii SRI in actul de justitie nu va fi dezbatuta in mod real in CSM, motiv pentru care s-a cerut prezenta reprezentantilor ambasadelor la sedinta CSM de luni, 15 iunie.