Publicat: 26 Martie, 2013 - 16:14
Share

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel Oradea, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată şi Marcel Piştiuca, persoană fără calitate specială, pentru trafic de influenţă.

"În cursul anului 2009, inculpatul Puşcaş Mircea, la acea dată, judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la un denunţător 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond cât şi în căile de atac. De asemenea, în cursul anului 2011, Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire", se arată într-un comunicat DNA.

Din suma pretinsă, inculpatul Puşcaş Mircea a primit de la denunţător suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009.

"De asemenea, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism marca AUDI A 4. În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", susţine DNA.

Cei doi vor fi judecaţi, în stare de libertate, de către Curtea de Apel Timişoara, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.