8 decembrie 2021

Judeţul Sibiu deţine peste 650 km de trasee omologate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Drumeţiile în prim-planul strategiei de dezvoltare a ecoturismului în judeţul Sibiu

Marţi a avut loc lansarea oficială a Programului „Anii Drumeţiei”, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană pentru Turism Sibiu, cu scopul de a promova ecoturismul în judeţul Sibiu.

La conferinţa de presă organizată cu acest prilej au fost prezenţi Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, administratorul public al judeţului, Adrian Bibu, şi managerul de proiect, Sergiu Olteanu, împreună cu echipa de implementare.

„Una dintre cele mai importante componente ale acestui program o reprezintă implicarea comunităţilor locale: administraţii şi instituţii publice, operatori privaţi din turism, puncte gastronomice locale. De asemenea, ne propunem să încurajăm iniţiative care întrezăresc odată cu acest demers o oportunitate şi dezvoltă servicii specifice acolo unde acestea lipsesc. Ne-am bucura enorm să descoperim şi să încurajăm iniţiative noi, reprezentând astfel pentru ele un început de drum, la fel cum ele se vor alătura unui nou început al judeţului Sibiu – un început care marchează timpul petrecut în natură, în familie, călătoriile lente, alegerea unor variante sustenabile de turism şi gastronomie.” (Daniela Cîmpean – Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu)

Principalele obiective ale Programului „Anii Drumeţiei” vizează evaluarea traseelor turistice existente în momentul de faţă în judeţul Sibiu, identificarea de trasee noi, omologarea şi introducerea acestora în circuitul turistic. În cadrul proiectului vor fi realizate standarde de refacere a infrastructurii care vor fi aplicate la nivelul întregului judeţ. Sunt incluse aici standarde unitare cu privire la marcare, signalistică, infrastructură şi intervenţii specifice pe trasee, în funcţie de specificul zonei în care se află – zona colinară şi cea de munte. Aceste măsuri vor fi implementate cu sprijinul Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu, dar şi al altor instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

„Toate obiectivele noastre gravitează în jurul sporturilor practicabile în judeţul Sibiu în funcţie de sezon: pedalatul lejer în zona colinară sau alegerea unui traseu dificil de mountain-bike, drumeţie pedestră pe trasee uşor accesibile, poteci tematice sau experienţe montane pe crestele munţilor Făgăraş, Lotru sau Cindrel; echitaţia, sporturile de apă precum stand-up paddle sau canoe, observarea florei şi faunei, foraging şi schi de tură. Totodată, căutăm sporirea gradului de atractivitate şi acces la informaţii. Vom amenaja zone de belvedere, cu panouri de informare în care vom integra informaţii despre zonele naturale protejate, dar şi detalii despre floră şi faună. Vom realiza o platformă online menită să promoveze ecoturismul în judeţul Sibiu, care va oferi utilizatorilor o experienţă prietenoasă prin care îşi vor putea planifica călătoria în funcţie de activităţile preferate.” (Sergiu Olteanu – Manager de proiect)

Operatorii care îşi doresc să dezvolte activităţi în cadrul Programului „Anii Drumeţiei” beneficiază de sprijin prin sesiuni de mentorat pentru a organiza pe termen lung evenimente sustenabile. Ei au fost printre primii beneficiari ai Programului, având la dispoziţie un Ghid pentru evenimente, ce a putut fi consultat odată cu depunerea proiectelor pe agendele cofinanţate de Consiliul Judeţean. Ghidul poate fi consultat pe site-ul Consiliul Judeţean Sibiu.

„Pentru succesul acestui proiect este nevoie de colaborare atât între echipa de proiect şi echipele Consiliului Judeţean, cât şi o bună cooperare cu instituţiile, primăriile şi ONG-urile din judeţ. Avem acum ocazia şi datoria de a adresa şi rezolva subiecte importante pentru judeţ, subiecte precum gestionarea corespunzătoare a deşeurilor, gestionarea conflictului om – animal şi accesul vehiculelor motorizate în natură. În perioada următoare vom evalua traseele turistice existente, vom identifica şi omologa trasee noi, conform exemplelor de bună practică ale zonelor cu tradiţie în ecoturism. De asemenea, ne propunem să identificăm fonduri europene pentru managementul ariilor protejate, dar şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii turistice.” (Adrian Bibu – Administrator Public al Judeţului Sibiu)

În momentul de faţă, judeţul Sibiu deţine peste 650 km de trasee omologate: 21 de trasee în Munţii Cindrel, 26 în Munţii Făgăraş şi opt în Munţii Lotrului. În cadrul judeţului se regăsesc 16 situri Natura 2000, care acoperă aproximativ 50% din suprafaţa sa totală.

Conferinţa de presă a fost urmată de o drumeţie, în care reprezentanţii Consiliului Judeţean, alături de echipa de implementare şi jurnaliştii locali au explorat împreună dealurile ce oferă privelişti idilice asupra Răşinariului şi Cisnădioarei. Cei care şi-au dorit să trăiască experienţa unei plimbări cu bicicleta electrică prin pădure au putut alege această variantă la drumul de întoarcere, experimentând o mică parte din ceea ce semnifică Programul „Anii Drumeţiei”.

„Anii Drumeţiei” este un Program iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, cu scopul de a îmbunătăţi infrastructura de drumeţie din judeţ şi de a promova activităţi specifice ecoturismului.