29 septembrie 2022

Judeţul Sibiu, pregătit pentru a fi gazda celui mai mare eveniment european dedicat drumeţiei: EURORANDO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Judeţul Sibiu, care în perioada 26 septembrie – 3 octombrie va fi gazda celui mai mare eveniment pan-European de drumeţie, Eurorando, are pregătită toată infrastructura de turism pentru primele grupuri de drumeţi din ţări europene care ne vor vizita în perioada menţionată.

Până în acest moment, pentru realizarea celor necesare amenajării traseelor de drumeţiei Consiliul Judeţean Sibiu prin echipa Anii Drumeţiei a alocat un buget de 71.982,71 lei, constând în cheltuieli pentru materiale de construcţii, resurse umane, combustibil, stâlpi, borne, print signalistică etc. Totodată, prin Agendele de cultură şi dezvoltarea comunităţii locale, Consiliul Judeţean Sibiu a alocat Asociaţiei Carpatină Ardeleană a Turiştilor SKV peste 23.000 de lei pentru punerea în valoare a unor trasee din judeţul Sibiu, dar şi pentru pregătirea ghizilor care vor însoţi grupurile de drumeţi.

Aşadar, pentru a ne reasigura că traseele dedicate evenimentului Eurorando sunt conforme şi respectă toate reglementările, administratorul public al judeţului Sibiu, Adrian Bibu, împreună cu Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeţiei” au efectuat zilele trecute ultimele verificări la faţa locului. Este vorba de 20 de trasee, împărţite în două categorii: 5 Trasee Culturale şi 15 Trasee de Drumeţie Pedestră.

„Lucrările de amenajare a potecilor au fost realizate de echipa Programului „Anii Drumeţiei”, cu sprijinul Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu şi a unei echipe de voluntari, conform Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeţie lansat vara aceasta.

Amenajarea a cuprins lucrări pentru delimitarea potecilor, realizarea de marcaje turistice şi amplasarea de indicatoare şi panouri informative. Suntem pregătiţi pentru Eurorando, pentru întâmpinarea oaspeţilor din alte ţări, prilej cu care ţinem să invităm şi sibienii, şi românii, să exploreze şi să se bucure de frumuseţea locurilor noastre. Vă aşteptăm în Sibiu!”, declară Adrian Bibu – administratorul public al Judeţului Sibiu.

Eurorando va dedica ediţiile din 2021 şi 2022 explorării bogăţiilor naturale din judeţul Sibiu, în care sunt aşteptaţi turişti pasionaţi de drumeţie şi ecoturism din întreaga Europă.

Evenimentul are loc din cinci în cinci ani, sub auspiciile Asociaţiei Europene de Drumeţie (ERA). Cea de a 5-a ediţie, după Franţa, Cehia, Spania şi Suedia, a revenit României, respectiv judeţului Sibiu, la iniţiativa Asociaţiei Carpatine Ardelene a Turiştilor – SKV, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu prin Programul „Anii Drumeţiei”.

Traseele dedicate drumeţiei pedestre urmăresc atât relieful muntos al judeţului, cu poteci în Munţii Făgăraş, Munţii Cindrel şi Lotru, dar şi zona colinară, cu trecere prin Răşinari, Cisnădioara, sau Ocna Sibiului. Acestea au diferite niveluri de dificultate, de la plimbări relaxante şi educative – dedicate familiilor cu copii sau începătorilor, până la drumeţii intense, dedicate pasionaţilor de provocări, cu diferenţă mare de altitudine şi grad ridicat de dificultate.

Traseele explorează specificul regional şi multicultural, atât din perspectiva prezentului, cât şi a istoriei bogate. Circuitele culturale se concentrează pe zone precum Centrul Istoric al Sibiului, Siturile UNESCO: Biertan şi Sighişoara, Cetatea din Câlnic, evidenţiind istoria, dar şi miturile şi legendele care circulă prin aceste locuri, tradiţiile localnicilor şi moştenirea gastronomică.