26 iunie 2022

Juriul de experţi şi publicul larg aleg Biserica de lemn din satul Urşi, România drept unul dintre cele mai bune proiecte de patrimoniu din Europa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021, cea mai înaltă distincţie Europeană în domeniu au fost sărbătoriţi în această după-amiază în cadrul unei ceremonii de rang înalt ce a avut loc la sediul Fundaţiei Giorgio Cini. Pe parcursul ceremoniei, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Europa Nostra au anunţat cu mândrie cei patru laureaţi ai Marilor Premii şi câştigătorul Premiului Publicului, selectaţi din cele 24 de iniţiative din 18 tări Europene declarate câştigătoare anul acesta.

Ca urmare a măsurilor de siguranţă împotriva răspândirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021 s-a ţinut doar pentru aproximativ 220 de participanţi, dar a fost urmărită în direct de sute de profesionişti ai patrimoniului, voluntari, iubitori şi suporteri din întreaga Europă şi nu numai. Ceremonia este printre punctele culminante ale Summit-ului European pentru patrimoniu cultural 2021 care se desfăşoară între 21-24 Septembrie în Veneţia, oraş înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica de lemn din satul Urşi (România) – o frumoasă biserică de lemn din secolul al XVIII-lea care a fost restaurată în mod exemplar utilizându-se materiale şi tehnici tradiţionale şi într-o manieră colaborativă, facilitând schimbul de idei şi cunoştinţe între participanţi internaţionali – este marele câştigător al anului 2021. Biserica de lemn din satul Urşi a fost selectată de către conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre Marile Premii în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra.

Ceilalţi laureaţi ai Marilor Premii 2021 sunt:

1) FIBRANET – FIBRes in ANcient European Textiles, Fibre în Textile Europene Antice (Grecia/Danemarca), un proiect inovator de cercetare care oferă cunoştinţe noi despre degradarea fibrelor antice, informând practica de arheologie şi oferind informaţii cruciale pentru europeni într-un moment în care căutăm soluţii pentru a face faţă deşeurilor produse de industria modei şi a textilelor;

2) Comitetul tehnic pentru Patrimoniu Cultural (Cipru), înfiinţat în 2008, sub egida Naţiunilor Unite, de liderii ciprioţi greci şi ciprioţi turci, comitetul a restaurat cu succes peste 70 de monumente şi a utilizat patrimonial cultural drept puternic instrument pentru reconciliere şi cooperare paşnică, şi

3) Invenţia unei părţi vinovate, Trento (Italia), o expoziţie exemplară care arată relevanţa unui caz istoric de antisemitism pentru conversaţiile contemporane din jurul discriminării şi intoleranţei din Europa de azi, stimulând reflecţia critică asupra puterii propagandei şi ştirilor false.

Laureaţii Marilor Premii vor primi 10.000 de euro fiecare. (Puteţi citi mai jos pentru a afla mai multe despre aceste realizări excepţionale din domeniul patrimonial european care au primit Marele Premiu).

Într-un mesaj de felicitare David Sassoli, Preşedintele Parlamentului European, a declarat: „Aş vrea să felicit cei 24 de câştigători ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021. Fiecare dintre voi a contribuit la protecţia, îmbunătăţirea şi promovarea bogatului nostru patrimoniu cultural şi la clădirea comună a viitorului Europei. Pactul Verde European, relaţiile noastre externe şi viitorul Europei sunt filtrate în mod natural prin identitatea noastră. Prin urmare, permiteţi-mi să îmi exprim aprecierea şi să vă mulţumesc pentru angajamentul vostru.

„Felicit cu căldură extraordinarii câştigători ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021 pentru succesul şi contribuţiile remarcabile la cultura noastră europeană. Impactul de anvergură al câştigătorilor ilustrează contribuţia nepreţuită a culturii europene la societatea şi economia noastră, precum şi la mediu. Într-un moment în care Europa este determinată să reconstruiască mai bine, aceste poveşti de succes sunt o adevărată inspiraţie şi un exemplu puternic a ceea ce noi, ca europeni, putem realiza împreună în ciuda provocărilor care ne stau în faţă. Sper că aceste premii vor ajuta proiectele voastre excelente să prospere şi să joace un rol chiar şi mai important în recuperarea Europei noastre,” a spus Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

„După o perioadă atât de lungă de distanţare fizică, a fost o bucurie imensă să ne întâlnim şi să sărbătorim câştigătorii Premiilor noastre în emblematicul complex monahal al Fundaţiei Giorgio Cini de pe insula San Giorgio Maggiore din Veneţia. Fiecare dintre câştigătorii noştri a demonstrat în mod convingător potenţialul patrimoniului nostru cultural comun de a contribui la construirea unei Europe mai reziliente, mai inclusive şi mai frumoase. În numele marii noastre familii Europa Nostra, felicit cu toată inima laureaţii pentru că sunt mândrii destinatari ai celei mai înalte distincţii Europene în domeniul patrimoniului. Fie ca aceste premii să reprezinte un pas înainte în dezvoltarea succesului vostru şi să inspire profesioniştii din domeniul patrimoniului şi entuziaştii din Europa şi nu numai,” a declarat Hermann Parzinger, Preşedinte Executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a societăţii civile angajată în protejarea patrimoniului cultural şi natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

În timpul ceremoniei au fost dezvăluiţi şi cei doi câştigători ai premiului special ILUCIDARE 2021:HAP4MARBLE – Conservarea marmurii cu Hidroxiapatită (Italia), pentru excelenţă în inovare prin patrimoniu; şi Muzeele EU-LAC – Muzee, comunitate ţi durabilitate în Europa, America Latină şi Caraibe (Marea Britanie), pentru excelenţă în relaţii internaţionale prin patrimoniu (citiţi comunicatul de presă aferent).

Câştigătorii premiilor speciale ILUCIDARE au fost selectaţi de consorţiul ILUCIDARE, care include Europa Nostra, din candidaturile depuse pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021. ILUCIDARE este un proiect finanţat prin programul Orizont 2020 şi are ca scop formarea unei reţele internaţionale de promovare a patrimoniului cultural ca resursă pentru inovare şi relaţii internaţionale.

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu a fost desăvârşită de excepţionalele reprezentaţii muzicale pregătite de nepreţuitul nostru partener, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Maeştrii de ceremonii au fost Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, Secretar General al Europa Nostra şi Alberto Toso Fei, renumit jurnalist, scriitor şi istoric italian.

Ceremonia este unul din principalele evenimente ale Summit-ului european pentru patrimoniu cultural 2021. Summit-ul este organizat de Europa Nostra – Vocea europeană a societăţii civile angajată în protejarea patrimoniului cultural şi natural – cu sprijinul Uniunii Europene şi în colaborare cu alţi parteneri europeni şi din Italia. Summit-ul are loc sub patronajul Parlamentului European, Preşedinţiei Sloveniei la Consiliul UE şi Ministerului Italian de Cultură. Summit-ul contribuie la iniţiativele cheie conduse de cetăţeni şi lansate de instituţiile UE, respectiv Noul Bauhaus European şi Conferinţa asupra viitorului Europei

Câştigătorul Marelui Premiu 2021 în categoria Conservare

Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, ROMÂNIA

Această biserică de lemn, aflată în cimitirul micului sat Urşi, a fost restaurată cu grijă şi implicare atentă a mai multor parteneri, inclusiv a comunităţii locale. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare realizată exemplar la o biserică de lemn cu pictură murală aflată într-un cadru rural. Realizată din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebită valoare şi frumuseţe”, a declarat juriul.

Principalii parteneri implicaţi au fost Fundaţia Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare şi Restaurare a Operei de Artă din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „IRASM”, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia 37 şi proprietarul obiectivului, Biserica Ortodoxă Română

Proiectul nu ar fi fost posibil fără munca voluntară a comunităţii din Urşi, care a asigurat cazarea şi masa, accesul la energie electrică, forţa de muncă şi transportul, precum şi fără implicarea voluntarilor naţionali şi internaţionali care au contribuit la lucrările de conservare. Finanţarea proiectului a fost asigurată de Fundaţia Internaţională pentru Muzică şi Artă, World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România, crowdfunding online şi Institutul Băncii Europene de Investiţii, alături de mai mulţi donatori privaţi.

Biserica de lemn din satul Urşi, cu hramul „Buna Vestire” şi „Arhanghelul Mihail”, a fost construită între anii 1757 şi 1784. Deşi a supravieţuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată şi decorată cu fresce, biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat. La redescoperirea sa în 2007, biserica era aproape fără fundaţie şi risca să se prăbuşească, în timp ce acoperişul său din şindrilă avea nevoie urgentă de reparaţii. De asemenea, frescele pictate în tradiţia post-bizantină, cu influenţe occidentale având o valoare artistică remarcabilă erau grav degradate. În 2009, biserica din Urşi a fost inclusă de către Fundaţia Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România, fiind astfel nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”.

În fiecare vară, din 2009 până în 2020 au avut loc lucrări de restaurare, precedate anual de luni de eforturi pentru strângerea de fonduri. Juriul a apreciat calitatea restaurării ca fiind demnă de lăudat: „Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă şi un monument pe cale de dispariţie care a fost restaurat în totalitate în conformitate cu principiile de conservare, cu elemente originale atent examinate şi reintegrate ori de câte ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantaţi pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare”.

Şantierul de restaurare în sine a fost unul deschis, funcţionând ca un spaţiu educaţional pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la valoarea bisericii, la tehnica de construcţie din lemn, la tehnica frescei şi la conţinutul iconografiei murale, al icoanelor şi al iconostasului.

„Conservarea Bisericii de lemn din Urşi a avut loc într-o zonă izolată, cu resurse limitate şi cu implicarea comunităţii locale. Pe parcursul proiectului, s-au creat multe oportunităţi pentru schimbul de cunoştinţe. De asemenea, proiectul a condus la o înţelegere mai profundă a valorii patrimoniului pe plan local şi la un sentiment al purtării de grijă în rândul comunităţii satului. Aceasta este o abordare exemplară a conservării clădirilor vulnerabile precum această biserică”, a declarat juriul.

Contact: Şerban Sturdza / propatrimonio.romania@gmail.com / www.propatrimonio.org