1 iulie 2022

„Jurnal de viaţă”, expoziţie de arte vizuale şi recitaluri de muzică clasică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 10-21 mai 2021, Fundaţia Regală Margareta a României împreună cu Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă publicului iubitor de artă un eveniment inedit – Jurnal de viaţă, – o expoziţie de arte vizuale în aer liber şi recitaluri oferite on-line de bursierii programului naţional Tinere Talente, ediţia 2021.

Evenimentul Jurnal de viaţă face parte dintr-o serie de acţiuni prin care 30 de tineri talentaţi, artişti vizuali şi muzicieni, aflaţi la începutul carierei, sunt promovaţi şi susţinuţi în dezvoltarea şi manifestarea lor artistică de Fundaţia Regală Margareta a României. În contextul limitărilor impuse de pandemie, aceştia experimentează noi modalităţi de promovare a creaţiilor artistice şi de exprimare a talentului lor în medii neconvenţionale.

Lucrările expuse în aer liber la Casa Filipescu-Cesianu, realizate prin diferite tehnici – pictură, colaj, fotografie, artă textilă, design vestimentar, au la bază reprezentarea simbolistică a senectuţii, pornind de la poveştile de viaţă ale seniorilor documentate de tinerii artişti din programele Fundaţiei. Integrând concepte şi simboluri, lucrările pun în evidenţă experienţele, trăirile, amintirile vârstnicilor, amprenta timpului şi a călătoriei prin viaţă asupra acestora.

Colecţia de lucrări Jurnal de viaţă va fi expusă pe gardul Casei Filipescu-Cesianu, parte din Muzeul Municipiului Bucureşti, de-a lungul a 35 metri de trotuar, pe Calea Victoriei nr. 151 din Bucureşti, şi va putea fi astfel vizionată la orice oră, de orice trecător. Amplasamentul lucrărilor în afara unei săli muzeale clasice, prin expunerea stradală a creaţiilor realizate de tinerii artişti, reprezintă o modalitate inedită de transpunere către public. Mesajul lor artistic, de solidaritate şi admiraţie pentru cei care au experimentat viaţa până la o vârstă înaintată, capătă acum o expunere publică.

„Fundaţia Regală Margareta a României construieşte an de an forme de promovare şi susţinere a tinerilor şi, în egală măsură, protejează generaţiile ale căror experienţe şi trăiri inspiră şi motivează prezentul, părinţii sau bunicii noştri. Apropierea şi dialogarea generaţiilor se arată în mesajul artistic precum un gest sincer de recunoştinţă, un act frumos de a celebra viaţa şi de a conserva valorile moştenite.” (Sabina Elena Dragomir, artist vizual)

Evenimentul include recitaluri de muzică clasică, susţinute la Palatul Suţu, ai căror protagonişti sunt actuali şi foşti bursieri ai programului Tinere Talente. Programul muzical este interpretat de Ioan Tudor (violoncel), Andrei Mărăcine (vioară), Daniel Dumitraşcu (pian), Mircea Dumitrescu (vioară), Eleonora Bordînc (violoncel), Paul Răducanu (vioară). Recitalurile vor fi difuzate on-line pe 13 mai şi pe 19 mai, începând cu ora 20.00, pe paginile de Facebook ale Fundaţiei /tineretalentefrmr şi /frmr.ro.

La începutul acestui an, în urma unei proces complex de selecţie, 30 de artişti cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, care studiază la instituţiile de învăţământ vocaţional din ţară şi care nu dispun de resurse financiare, au devenit bursieri ai programului Tinere Talente. Pe parcursul anului 2021, aceştia beneficiază din partea Fundaţiei Regală Margareta a României de burse, sesiuni de mentorat intergeneraţional şi masterclass-uri, precum şi de acţiuni de promovare a actelor lor artistice.

Profilele bursierilor pot fi consultate aici https://www.tineretalente.org/index.php/bursieri/