Publicat: 8 Octombrie, 2018 - 09:59

  După ce v-am prezentat succint şi, probabil, uşor subiectiv, frumosul oraş Constanţa şi Staţiunea Mamaia – perla Mării Negre, am fost un pic prin Cadrilater – Basarbia şi Bucovina, foste teritorii româneşti, furate şi despărţite de patria-mamă după al doilea război mondial, la întâlnirea de a Ialta, dintre Stalin, Roosevelt şi Churchill, acum am să vă prezint câte ceva din frumoasa şi incredibila ţară Olanda, o perlă incontestabilă a Mării Nordului şi a Europei de Vest.

            Este o ţară incredibilă prin forţa mesajului pe care îl trimite lumii!

Cândva parte a teritoriului Ţărilor de Jos, este ţara care se află cu 18 metri sub nivelul mării. Dar acest popor harnic şi inventiv, a găsit puterea să învingă forţa mării pentru a supravieţui într-un mediu oarecum ostil. Aici găsim o armonie între o arhitectură de tip medieval şi cea modernă, din zilele noastre.

            Este ţara canalelor, motiv pentru care poţi spune că este şi ţara în care problema irigării suprafeţelor agricole a fost definitiv rezolvată, sau, altfel spus, aceasă ţară nu poate fi afectată de secetă.

            Pe o suprafaţă relativ mică, de numai 41.543 Km2 , trăieşte o populaţie de circa 17 milioane de locitori, cu o densitate de 409,6 locuitori/ Km2, având limbi oficiale neerlandeza, limba engleză şi, în vestul ţării, limba frizonă.

Este o monarhie de tip constituţional, membră a U.E., având un rege, Willem Alexander, un personaj mai mult decorativ, cu un prim-ministru de curând reales, Mark Rutte.

Este ţara cu două capaitale: Haga – capitala politică şi Amsterdam – capitala economică.

În Olanda parcă nimic nu mai este de făcut, de construit sau de refăcut, de reclădit, fiind meritul incontestabil al politicienilor pe care  i-a avut ţara!

Este incredibil cum o ţară aşa de mică este a şasea economie a U.E., cu o industrie bazată pe prelucrarea produselor alimentare, chimice, rafinarea petrolului şi maşini electrice.

Sectorul agricol, puternic mecanizat, foloseşte doar 2 % din forţa de muncă.

În anul 2017 a avut un PIB de 916 miliarde de dolari. Are o rată a şomajului de 4,8 %, cu un PIB pe cap de locuitor de 53.600 dolari (PPP).

Dar Olanda este şi ţara lalelor, a morilor de vânt, şi abundă în localităţi care mai de care mai atrăgătoare, cu o mare toleranţă la oameni de orice fel.

În Olanda prostituţia este legal reglementată, controlată şi taxată de guvern.

Trebuie să ştiţi că în Olanda se află cel mai mare port al lumii, Rotterdam.

Ştiaţi, de exemplu, că Regatul Olandei a fost creat la data de 5 iunie 1806, când Napoleon Bonaparte înlocuieşte Republica Batavă cu o monarhie condusă de vărul lui, Ludovic Bonaparte?

Poate nu ştiaţi că Olanda este un imperiu, având trei regiuni insulare în Caraibe: Aruba, Curaçao şi Sint Maarten, chiar şi Antilele Olandeze şi Guyana Olandeză.

Tot Olanda este la originea apartheid-ului din Africa de Sud, acolo unde burii, foşti olandezi, au colonizat teritoriile din sudul Africii, cu mulţi ani în urmă, creând o ţară specială.

            Dar, revenind la percepţia pe care o are orice vizitator al acestei ţări, acesta va constata că se  găseşte  într-un loc sigur, unde toleranţa e maximă, unde fiecare om ştie ce are de făcut, unde nu trebuie să mai faci nimic, totul e la locul lui. Servicicile, care reprezintă 70 % din forţa de muncă, sunt aproape perfecte, oamenii sunt liniştiţi, veseli, primitori, lipsiţi de stresul social şi politic. Cu toate acestea, zilnic se construieşte ori se consolidează un dig sau mai multe, în timp ce ţara îşi măreşte teritoriul, învingând marea şi împingând-o cât mai în larg.

            E fascinantă povestea acestui popor harnic şi frumos, care poate fi un exemplu demn de urmat pentru multe popoare de cum se poate trăi bine în ţara ta.

            Felicitări, popor harnic şi frumos!

Topic: 

Format: