27 iunie 2022

Jurnalistul palestinian Yousef Abu Hussein a fost ucis în raidurile israeliene

Yousef Abu Hussein
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un atac aerian israelian l-a ucis pe jurnalistul palestinian Yousef Abu Hussein la domiciliu

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a condamnat pe 19 mai, miercuri, uciderea jurnalistului palestinian Yousef Abu Hussein în Gaza și a cerut autorităților israeliene să clarifice imediat dacă i-au lovit în mod deliberat casa.

Astăzi, în zorii zilei, un avion de război israelian a bombardat etajele superioare ale blocului de apartamente din orașul Gaza, unde Abu Hussein, reporter și redactor de știri al postului de radio „Voice of Al-Aqsa”, a locuit împreună cu familia sa, potrivit rapoartelor de știri, angajatorul jurnalistului și declarațiilor Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni și organizației MADA pentru libertatea presei. Jurnalistul a fost ucis în explozie, care a rănit-o pe soția și fratele său, potrivit acestor rapoarte. CPJ nu a putut stabili imediat dacă altcineva a mai fost ucis în atac.

Pe 12 mai, avioanele de război israeliene au bombardat și distrus clădirea Al-Shorouk din orașul Gaza, care găzduia o serie de mijloace de informare media, inclusiv Radio Vocea Al-Aqsa, după cum a documentat atunci CPJ. Postul a continuat să difuzeze după distrugerea biroului său.

„Având în vedere distrugerea anterioară de către Israel a clădirii care adăpostea Radio Voice-Al-Aqsa, nu putem ignora complet posibilitatea ca Yousef Abu Hussein să fi fost vizat în casa sa din cauza muncii sale de presă ”, a declarat reprezentantul CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Ignacio Miguel Delgado. „Autoritățile israeliene trebuie să explice de ce au bombardat casa unui jurnalist, un civil care era protejat de dreptul internațional. Armata israeliană trebuie să se asigure că operațiunile sale din Gaza nu dăunează jurnaliștilor sau știrilor ”.

CPJ a trimis prin e-mail biroul Forței de Apărare Israeliene o solicitare pentru comentarii și a furnizat informații, inclusiv vecinătatea, data și ora aproximativă a bombardamentului; un reprezentant IDF a răspuns cerând informații mai precise și a spus că se uită la ele.

Filmele difuzate de postul tv din Qatar, Al-Araby TV arată că cele două etaje superioare ale clădirii lui Abu Hussein, din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, au fost distruse în timpul atacului. Restul clădirii nu pare a fi deteriorat semnificativ.

Într-un interviu acordat televiziunii Al-Araby, o rudă a lui Abu Hussein al cărei nume nu a fost dezvăluit a spus: „Aceasta este o clădire rezidențială. Aici locuiesc doar familii” și a adăugat că locuitorii clădirii nu primiseră nici o notificare despre atacul iminent.

Ruda a mai spus: „Israelienii știau că [Abu Hussein] este jurnalist și cred că îi vizează pe jurnaliști, astfel încât să nu avem mass-media”. Declarația Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni și raportul Voice of Al-Aqsa au acuzat, de asemenea, Israelul că l-a „țintit” pe jurnalist.

Lucrarea recentă a lui Abu Hussein pentru Voice of Al-Aqsa a inclus prezentarea buletinelor de știri și intervievarea purtătorului de cuvânt al Autorității Judiciare din Gaza și a directorului poliției rutiere. Pe 16 mai, Abu Hussein și-a publicat ultima postare pe Facebook, unde și-a împărtășit frecvent raportările și a avut aproximativ 1.000 de adepți; postarea include imagini ale distrugerii din atacurile aeriene israeliene și eforturile de salvare a oamenilor de sub dărâmături.

Colegul lui Abu Hussein, Ahmed Zoghbar, a declarat pentru rețeaua de știri independentă Quds că jurnalistul era programat să prezinte astăzi programul de radio „S-a întâmplat în această zi”.

Abu Hussein a lucrat la Voice of Al-Aqsa timp de 12 ani, potrivit acelor știri; angajatorul său a scris pe Twitter că a fost înmormântat astăzi. Dumnezeu să-l ierte pe colegul nostru, ziarist palestinian!

Autor: Ciprian Pop