9 mai 2021

Kârgâzstanul a anunțat bombardarea teritoriului său din Tadjikistanul vecin

EMBLEMA Kargazstan
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Militarii tadjici au deschis focul asupra clădirilor rezidențiale din regiunea Batken, a declarat serviciul de frontieră al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Kârgâzstan, citat de presa internațională.

„În zona Arka, din districtul Leilek, regiunea Batken (Kârgâzstan), militarii tadjici au deschis focul asupra caselor rezidențiale ale cetățenilor din Kârgâzstan”, se menționează în comunicat.

Potrivit departamentului de frontieră, situația de pe secțiunea kirghizo-tadjică a frontierei de stat este „tensionată”. „Subdiviziunile de frontieră ale Serviciului de Frontieră al Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională din Republica Kârgâzstan au preluat poziții defensive”, se spune în mesaj.

Situația de la granița celor două state din zona de admisie a raului Golovnoy, pe care fiecare dintre părți o consideră teritoriul său, a escaladat pe 28 aprilie, când a apărut un conflict între locuitorii satelor de frontieră din cele două țări. Pe 29 aprilie, a avut loc o ciocnire armată între militarii din Kârgâzstan și Tadjikistan. Autoritățile kârgâze spun că militarii tadjici au folosit mitraliere, mortiere și elicoptere militare Mil-24 în timpul ciocnirii. În seara aceleiași zile, părțile au convenit asupra încetării focului și retragerea unităților militare în locurile lor de desfășurare permanentă.

Potrivit Ministerului Sănătății din Kârgâzstan, ca urmare a conflictului de la granița cu Tadjikistan, 33 de locuitori ai Kârgâzstanului au fost uciși, peste 120 au fost răniți. Majoritatea morților și răniților sunt civili. În timpul ciocnirilor din republică, câteva zeci de clădiri au fost arse sau distruse, inclusiv o școală, un post de frontieră și o stație de pompieri. Aproximativ 10 mii de civili au fost evacuați din zona de confruntare.

Autoritățile din Kârgâzstan acuză Tadjikistanul de mișcare echipamente militare spre frontiera, „in direcția frontierei de stat de pe teritoriul Tadjikistanului , a fost înregistrată circulația echipamentului militar”, a declarat serviciul de frontieră. Ministerul kargaz al Apărării a menționat că situația de la graniță rămâne „relativ tensionată”.

În seara zilei de 29 aprilie, părțile au convenit asupra încetării focului și retragerii forțelor de la frontieră, dar a doua zi, schimburile de foc s-au reluat din nou. La un alt armistițiu s-a ajuns la sfârșitul după-amiezii de 30 aprilie.

ONU a salutat acordul de încetare a focului dintre Bișkek și Dușanbe. Farhan Khak, reprezentant oficial adjunct al secretarului general al organizației, a cerut părților „să continue negocierile directe pentru a rezolva toate problemele cu care se confruntă, în mod pașnic”.

Secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Stanislav Zas, a subliniat că „conflictul dintre țări trebuie rezolvat în mod pașnic și a spus că „se iau toate măsurile necesare pentru aceasta”.

La randul sau, Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incidentul de la granița Kârgâstanului și Tadjikistanului și a declarat că este gata să contribuie la restabilirea încrederii dintre cele doua tari vecine.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin este gata să devină un mediator în soluționarea conflictului dintre Kârgâstan și Tadjikistan. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia speră la durabilitatea deciziei de încetare a focului.

Ciprian Pop