27 octombrie 2021

Kiritza-şi schimbă vocea, dar năravurile ba!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă primele reprezentaţii cu noua premieră „Kiritza sau jocul de-a…”, miercuri 13 (avanpremiera) şi joi 14 octombrie 2021 (premiera oficială), de la ora 20.00, la Sala Studio.

Un spectacol produs de TNB în coproducţie cu Fundaţia Art Production şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI. Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri”, acum la 200 de ani de la naşterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa coană Chiriţa, personajul care i-a încununat de succes cariera îndelungată de dramaturg?

Artist de primă mărime, talent plurivalent, maestrul Gigi Căciuleanu revine pe scena TNB cu o provocare în ritmuri dans-teatrale. O Kiritză a tuturor Chiriţelor lui Alecsandri, de la prima (Chiriţa în Iaşi sau două fete ş-o neneacă, din 1850) până la ultima (Chiriţa în balon, 1875), urmând să le recunoaşteţi şi pe celelalte două, cu toată galeria de personaje comice, aprinse de doruri şi patimi. Un spectacol având-o drept protagonistă pe bine-cunoscuta boieroaică de provincie, incultă, nepoliticoasă şi ahtiată după ranguri.

„Un personaj exotic şi sofisticat”, aşa cum îl vede creatorul spectacolului. „De altfel, toţi cei (şi cele) care au interpretat-o au fost personalităţi cât se poate de complexe. Faptul că personajul a fost iniţial conceput ca un travesti arată nevoia de a-l reprezenta ca pe „ceva” ieşit din comun. Excesiv. În sensul în care ‘excesele’ unei soprane sunt reprezentate prin notele acute sau cel al unei balerine prin dansul pe poante. Dar ce e mai ‘ieşit din comun’ decât o divă de operă?…” întreabă, retoric, Căciuleanu.

„Aşa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colţ de ochi, personajul Coanei Chiriţa m-a înduioşat de când l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom” la feminin, doritor de emancipare cu orice preţ. Dorind din toţi ‘ţâţânii’ sufletului de a-şi părăsi condiţia pentru a se putea ‘duce spre lună şi stele’… Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranţă Coana Chiriţa n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică…”, Gigi Căciuleanu.

Vă invităm să intraţi în jocul propus de regizorul-coregraf, să savuraţi textele lui Alecsandri traduse în vorbă mişcată şi vorbă cântată, să descâlciţi iţele întortocheate ale intrigilor Chiritzoaiei ajunsă, în 2021, fermecătoare divă de operă – Kiritza-şi schimbă vocea, dar năravurile ba! – înzestrată cu acute dintre cele mai strălucite şi ameţitoare.

Împreună cu distinsa soprană Oana Berbec, superbele DansActriţe şi minunaţii DansActori ai Naţionalului, Gigi Căciuleanu reuşeşte un spectacol cu partituri excepţionale, pline de farmec şi haz, care transpun în gest, mişcare şi ritm, savoarea limbii şi vorbirii unei epoci cu mentalităţile ei cosmopolite.

Vă veţi întreba poate, de ce „Jocul de-a…”? Gigi Căciuleanu explică: „Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din ‘Visul…’ lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea şi costumul oricăruia dintre personaje”.

Alături de soprana Oana Berbec veţi regăsi o mulţime de actori îndrăgiţi din trupa TNB : Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Costina Cheyrouze, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Crina Semciuc, Victoria Dicu, Eduard Adam, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Calotă, Mihai Munteniţă, Ionuţ Toader, Emilian Mârnea, Axel Moustache, Petre Ancuţa.

„Kiritza sau jocul de-a…”, un spectacol de Gigi Căciuleanu după Vasile Alecsandri. Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu, asistat de Lelia Marcu-Vladu. Decorul este semnat de Florilena Popescu Fărcăşanu. Costumele – de Liliana Cenean. Muzica este compusă de Paul Ilea.

Nu vă uitaţi acasă masca şi grăbiţi-vă spre Casa de bilete TNB sau, să vă faceţi rezervare on-line, pe www.mystage.ro – pentru a prinde un loc după voia inimii la una din viitoarele reprezentaţii.

Următoarele spectacole sunt programate pentru 27 şi 29 octombrie, de la ora 20.00.

„Kiritza sau jocul de-a…”, o reverenţă de la un aristocrat al dansului pentru un aristocrat al condeiului din secolul al XIX-lea. Chapeau bas!

Comunicat de presă al Teatrului Naţional din Bucureşti