26 mai 2022

Klaus Iohannis: Acest impozit – suprataxarea – nu mi se pare nici necesar, nici util

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Update: Declaraţii de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 16 decembrie 2021, la Bruxelles, Regatul Belgiei, declaraţii de presă, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Preşedintele României, Klaus Iohannis:

Bună ziua!

Astăzi începe Consiliul European de iarnă. Avem multe teme pe ordinea de zi, dar acum, înainte să intru la Consiliul care începe peste câteva minute, vreau să mă refer la trei teme care, cu siguranţă, sunt de mare interes pentru noi.

Prima temă – pandemia de COVID-19. Vom avea o discuţie aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun şi, foarte important, vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este, între timp, foarte clar pentru toată lumea, şi am discutat şi ieri cu alţi lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii.

Sunt teme complicate şi sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie cum obţinem acest vaccin nou şi cum va fi achiziţionat şi împărţit între statele membre.

De asemenea, tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile de restricţionare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană şi sper să ajungem la concluzii pozitive în acest sens.

A doua temă, care pentru noi este foarte importantă, se referă la energie. Vom discuta despre preţurile enorme la care a ajuns gazul, despre preţul mare în general la energie şi despre ce se poate face, fiindcă aceste preţuri există în fapt. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, şi aşa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit şi trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste preţuri mari, în condiţiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piaţa pentru a vedea cum putem să îmbunătăţim condiţiile concurenţiale, în aşa fel încât să existe o concurenţă reală şi să existe, evident, o protecţie a consumatorului în acest sens.

În acelaşi context, voi reitera foarte clar nevoia a acelui act delegat, cum se numeşte, care stabileşte că gazul şi energia nucleară sunt energii bune de tranziţie, dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi acestea două sunt vitale şi aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar.

În fine, a treia temă, care pentru noi este extrem de importantă, este tema securităţii şi a Busolei Strategice, aşa se numeşte. Busola Strategică este un document care va stabili cum se orientează Uniunea Europeană în anii, în deceniile care vin şi în zona de securitate, în zona de securitate economică şi aşa mai departe. Eu voi sublinia foarte clar importanţa deosebită strategică a întregii regiuni a Mării Negre, importanţa consolidării securităţii la Marea Neagră şi, în acelaşi timp, importanţa colaborării între Uniunea Europeană şi NATO. Este nevoie de sinergie, de colaborare pozitivă şi, în niciun caz, nu putem să acceptăm paralelisme între NATO şi Uniunea Europeană.

Toate aceste chestiuni le voi explica foarte clar, împreună cu altele pe care le vom detalia mai târziu.

Dacă aveţi două, trei întrebări, poftiţi!

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, o să-mi permit să revin asupra Summitului Parteneriatului Estic de ieri, asupra Republicii Moldova. Aţi fost un avocat deja al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, asta după ce, la Summitul precedent, ţărilor din Parteneriatul Estic nu li s-a oferit această perspectivă a integrării. Aş dori să vă întreb în ce măsură e posibil ca acest orizont 2030 să fie realizabil dacă Republica Moldova are ambiţia necesară şi cu ce o poate ajuta Uniunea Europeană în contextul în care ştim că avea acea situaţie complexă pe teritoriul Republicii Moldova. Vă mulţumesc!

Preşedintele României: Este clar că trebuie lucrat intens de ambele părţi. Republica Moldova trebuie să pună în aplicare reformele, instituţiile statului trebuie să funcţioneze în aşa fel încât să corespundă cu aşteptările europene, să fie respectate toate valorile europene. Este nevoie în multe domenii în Republica Moldova când vorbim despre economie, să se creeze prima dată condiţiile de level playing field, cum se numeşte, adică o concurenţă echitabilă, corectă şi o independenţă a producătorilor şi a regulatorilor şi aşa mai departe. Deci sunt foarte multe chestiuni care trebuie rezolvate de Moldova în Moldova. În acelaşi timp, în cadrul Uniunii trebuie să existe o claritate strategică: vrem sau nu vrem ca Moldova să devină stat membru. România îşi doreşte acest lucru, am spus-o de nenumărate ori, şi putem să-i ajutăm, noi, România, putem să-i ajutăm să-şi pregătească, să-şi pună în practică reformele, să-şi îmbunătăţească performanţa economică şi vom face toate aceste lucruri.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi vorbit în trecut despre „ţopăiala fiscală” şi aş vrea să vă întreb cum vedeţi acum aceste măsuri propuse în interiorul coaliţiei de PSD, mă refer la impozitul pe cifra de afaceri a companiilor şi alte măsuri care sunt mai degrabă opuse ideilor PNL. Mulţumesc!

Preşedintele României: Deocamdată este bine sa facem diferenţa între măsurile care chiar se adoptă şi se pun în practică – şi vedem aceste lucruri în aceste zile, sunt acte normative ale Guvernului care stabilesc ce se va întâmpla cu bugetul pe anul viitor, cu taxele, cu impozitele -, şi discuţiile care sunt discuţii politice. Trebuie să vedem situaţia aşa cum este. Avem o coaliţie formată din social-democraţi şi liberali. Fiecare încearcă să-şi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină. Dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala şi amestecate. Deocamdată, am spus, s-a spus şi se respectă, că nu vor fi majorate taxe şi impozite şi nu vor fi introduce altele noi. Mie, personal, acest impozit, suprataxarea, nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să mă exprim foarte clar. Dar, evident, în coaliţie se vor discuta aceste chestiuni. Fapt este că acum nu se introduce aşa ceva. Deci, nu are rost să umflăm o temă care a fost o temă de discuţie în coaliţie fără să fie aplicată practic. Pe de altă parte, în discuţiile cu liderii coaliţiei, eu am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat – trebuie să scădem deficitul, trebuie să facem reforme structurale şi trebuie să ne apucăm să facem reformele care sunt stabilite prin PNRR. Deci, atenţie, nu sunt propuse, sunt stabilite! Noi ne-am angajat, noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme şi le vom face. Este, pe de altă parte, foarte clar că discuţiile în coaliţie vor continua, dar acesta nu este un lucru rău. Eu cred că este un lucru bun şi natural. Mai ciudat mi s-ar părea să fie un partid social democrat şi un partid liberal şi să nu discute despre aceste lucruri. Trebuie discutate, trebuie clarificate, şi, până în momentul de faţă, impresia mea este că s-a ajuns la concluzii rezonabile şi Guvernul se mişcă până acum foarte bine.

Jurnalist: Cum apreciaţi că este construcţia bugetului pentru anul viitor până în acest moment şi dacă sunteţi încrezător că îl veţi promulga până la sfârşitul anului?

Preşedintele României: Haideţi mai întâi să vedem primul draft al acestui buget. Nu va fi un buget de mare cheltuială, Fiindcă, dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni l-am propus, şi vrem, va fi nevoie de un buget foarte realist. Am discutat în câteva rânduri cu premierul despre acest lucru şi este, cel puţin la nivel de Guvern, foarte clar, că bugetul trebuie să fie unul realist, clar şi bine fundamentat. Asta este ce aştept eu de la acest buget şi, evident, dacă va fi construit aşa cum sunt promisiunile, nu văd acum nicio problemă în a promulga un astfel de buget.

Jurnalist: În ţară, un caz care a stârnit reacţii, inclusiv din partea Comisiei Europene, dar şi a Ambasadei Statelor Unite în România, a fost a excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, pentru nişte postări pe reţele de socializare. Cum vedeţi dumneavoastră această decizie?

Preşedintele României: Sincer, mie mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM, CSM care, conform Constituţiei, garantează independenţa justiţiei. Totuşi, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curţi, care probabil va fi sesizată, aşa am înţeles din media, şi care va reanaliza această chestiune.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, scurt un comentariu legat de un scandal intern, care, iată, a devenit unul internaţional, cel în care este implicată senatoarea Ivanovici Şoşoacă. Autorităţile române sunt acuzate de cele italiene că nu au intervenit suficient, Poliţia română mai exact. Ambasadorul României la Roma a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe tocmai pe acest incident. Care este poziţia României? Aţi fost informat de Poliţie? Consideraţi că au intervenit corect în acel incident?

Preşedintele României: Este un incident absolut regretabil şi trebuie să fim foarte clari: sechestrarea de persoane se sancţionează conform legii şi în România! Pe de altă parte, nu vreau să mă antepronunţ. Absolut toate autorităţile competente să verifice ce s-a întâmplat şi cum s-a intervenit trebuie să îşi facă datoria cu vârf şi îndesat, cum se spune, după care, cu siguranţă, voi aştepta concluziile de rigoare. Este posibil să fi fost greşeli în abordare, dar nu pot eu să mă exprim asupra acestor chestiuni. Cert este: solicit această verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident, care este absolut regretabil şi, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil.

Vă mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că suprataxarea pe cifra de afaceri, discutată în coaliţia de guvernare, nu i se pare o măsură necesară.

„Avem o coaliţie formată din social-democraţi şi liberali, fiecare încearcă să îşi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină, dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala şi amestecate. Deocamdată, am spus, s-a spus şi respectă, că nu vor fi majorate taxe şi impozite şi nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit – suprataxarea – nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să mă exprim foarte clar”, a declarat președintele, la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.