13 aprilie 2021

Klaus Iohannis: Am hotărât să alocăm o sumă imensă – 1,5 miliarde de euro – pentru reîmpăduriri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Intervenţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul acţiunii de împădurire pe terenuri nisipoase şi degradate din sudul României

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 24 martie 2021, la Dăbuleni, judeţul Dolj, o intervenţie în cadrul acţiunii de împădurire pe terenuri nisipoase şi degradate din sudul României.

Vă prezentăm în continuare transcrierea intervenţiei:

„Domnule Prim-ministru,
Domnilor miniştri,

Vă doresc mult succes cu această acţiune!

Anul trecut am participat şi am şi oferit patronajul unei acţiuni de reîmpădurire, sub sloganul „O pădure cât o ţară”, şi cred că a fost un succes. Am reuşit anul trecut să plantăm peste 50 de milioane de puieţi. Am participat anul trecut şi la deschiderea campaniei, şi la finalizarea campaniei, toamna destul de târziu.

Pe parcursul acelor luni, am discutat în repetate rânduri cu specialiştii din domeniu, cu, evident, autorităţile, cu decidenţii politici şi s-a conturat ambiţia de a face mai mult în anul acesta şi în anii care urmează.

Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui, împreună cu Guvernul, cu autorităţile, cu specialiştii noştri. Este extrem, extrem de important – nu ştiu dacă aţi reuşit să urmăriţi un pic prezentarea, ne găsim în judeţul Dolj, unde deşertificarea este o realitate. Ce înseamnă deşertificare – pământul arabil, pământul bun, care a fost mai demult aici, s-a transformat în exact ce vedem, în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe şi deja acum avem o pierdere de peste o mie de hectare de teren agricol, de teren arabil, în fiecare an. Este clar că aici trebuie intervenit.

Cealaltă chestiune ţine, evident, de mediu şi de nevoia de a avea mai multe păduri. Cu toţii ne dorim un mediu curat pentru noi şi pentru generaţiile care vin. Cam toată lumea a înţeles pericolul încălzirii climatice şi metoda în continuare cea mai eficientă pentru a avea un mediu mai sănătos şi pentru a combate schimbările climatice este extinderea suprafeţelor de pădure.

Asta vom face, iar împreună cu Guvernul am discutat, în cadrul multor întâlniri pe care le-am avut pentru a concretiza Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi am hotărât să alocăm o sumă imensă – 1,5 miliarde de euro – pentru reîmpăduriri.

Aceste acţiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, cu siguranţă vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea de teren valoros în România şi la îmbunătăţirea mediului în general.

Vă doresc tuturor mult succes!”