14 august 2022

Klaus Iohannis: Am venit astăzi cu bicicleta la birou fiindcă vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţiile de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 23 aprilie 2021, declaraţii de presă la Palatul Cotroceni.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

„Bună dimineaţa! Vă mulţumesc că m-aţi aşteptat. Am venit astăzi cu bicicleta la birou fiindcă vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, o campanie care a început acum câteva săptămâni şi pe care o găsesc foarte bună. Oraşele noastre sunt extrem de aglomerate, mai ales în orele de vârf, când lumea merge la serviciu sau vine de la serviciu. Avem extrem de mult trafic auto în oraşele noastre şi îi încurajez pe toţi românii să încerce sa folosească mijloace de transport alternative sau chiar să meargă pe jos. Este sănătos şi decongestionează traficul.

Mersul pe bicicletă este o alternativă excelentă. Cred că între timp toată lume ştie că mersul pe bicicletă este foarte sănătos, te mişti mult mai uşor în trafic şi în realitate ajungi aproape la fel de repede la serviciu ca şi cu maşina personală. Iar un pic de ploaie încă nu a dăunat nimănui, deci chiar şi pe o vreme de asta se poate merge perfect cu bicicleta. Evident că o alternativă care trebuie luată în seamă, dar aici şi autorităţile au mult de lucru, este transportul public în comun.

Deci, sub linie, încercaţi să lăsaţi maşina personală acasă, veniţi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public. Merită fiindcă astfel vom reduce poluarea în oraşele noastre şi întreaga mişcare în oraş va fi mai relaxată şi mai plăcută. Nemaivorbind de beneficiile pentru sănătatea fiecăruia când ne mişcăm un pic.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Bună dimineaţa, domnule Preşedinte! Sunteţi bine după acest maraton?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Nu e un maraton, e o distanţă, sincer, modestă, de maximum o jumătate de oră.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi, premierul a enunţat câteva obiective privind revenirea la normalitate, condiţionate însă de numărul de persoane vaccinate, ştiţi, 1 iunie, 1 august. Realitatea şi statistica ar contrazice aceste obiective. Cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Întrebarea mea pentru dumneavoastră este, vă rog frumos: domnule Preşedinte, ce intenţionaţi să faceţi dumneavoastră, dar şi Prima Doamnă concret pentru a convinge lumea să se vaccineze, că este singura modalitate de a reveni la normalitate, aşa cum aţi spus dumneavoastră?

Preşedintele României: Fără vaccinare nu putem să ieşim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieşire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare, voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii.
Voi face afirmaţii publice, precum astăzi: dragi români, mergeţi şi vă vaccinaţi!

Jurnalist: Domnule Preşedinte, în contextul în care premierul a anunţat că la cinci milioane de vaccinaţi vom relaxa măsurile, vreau să vă întreb dacă vara aceasta va fi impusă în continuare această carantină pe timp de noapte, chiar şi după ce atingem acest obiectiv, de 35% persoane vaccinate.

Preşedintele României: Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine şi, dacă ne vaccinăm, şi deocamdată pot să spun că merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese – din păcate, încă prea mulţi mor de această boală -, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul naţional evaluează permanent, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică fac propuneri şi veţi vedea că uşor, uşor, se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunţăm la anumite măsuri, până când, în final, ieşim din pandemie şi ne reluăm viaţa normală.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, premierul Florin Cîţu vorbea de zece persoane care ar putea fi vaccinate până la începutul acestei toamne. Vreau să vă întreb, ţinând cont că apetenţa românilor pentru programări a scăzut destul de mult, ce variantă de rezervă există în cazul în care nu reuşim să ajungem la cifra de 60-70% dintre persoane vaccinate până la finele acestui an.

Preşedintele României: Dragii mei, nu există variantă de rezervă, asta este vestea tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin, ne vaccinăm, ieşim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia tot va continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală şi nu cred că cineva îşi doreşte aşa ceva.

Jurnalist: Anterior, aţi spus în repetate rânduri că este nevoie de o majoritate stabilă pentru a vedea reforme şi depolitizare în domeniile cheie. Coaliţia de guvernare se află la putere de patru luni şi în tot acest timp managerii de spitale sunt numiţi tot pe criterii politice, la fel şi conducerilor şcolilor. S-a modificat legislaţia pentru ca prefecţii să fie numiţi şi mai uşor politic. Şi în tot acest timp, aproape în fiecare săptămână se împart funcţii în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Aş dori să vă întreb dacă după aceste patru luni sunteţi mulţumit de rezultat şi dacă aşa arată depolitizarea pe care dumneavoastră le-aţi cerut-o guvernanţilor.

Preşedintele României: Mai e nevoie de multă muncă, mai e nevoie de multe reforme şi sunt convins că, până la urmă, vom reuşi să mişcăm lucrurile în direcţia dorită de români.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, v-aş ruga să ne spuneţi, dacă se poate, dacă, în opinia dumneavoastră, credeţi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi gata la timp, până la finalul acestei luni şi ce riscă ţara noastră. Care ar fi consecinţele pentru români, în contextul în care acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se lucrează de foarte mult timp, nu va fi gata până la termenul stabilit?

Preşedintele României: Acest termen stabilit este orientativ, nu este termen ultimativ, trebuie să înţelegem acest lucru, şi deja Comisia începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi. Şi noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi. Am auzit şi eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofă. Nu este nicio catastrofă! Prima formă de Plan Naţional a fost discutat cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare şi-a făcut observaţiile, ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile acestea. Le vom analiza, vom corecta Planul, iar vor exista discuţii la Bruxelles, vom face ultimele corecturi şi Planul va merge înainte. Deci, acest Plan va fi lucrat până este foarte bun şi va fi implementat.

Jurnalist: Voiam să vă întreb dacă în discuţiile pe care le aveţi cu premierul, cu Guvernul, aveţi credinţa că în această vară va fi ridicată starea de urgenţă sau până la sfârşitul anului va putea fi ridicată starea de urgenţă…

Preşedintele României: Starea de alertă.

Jurnalist: … starea de alertă, după ce sunt vaccinate măcar trei milioane de persoane.

Preşedintele României: Evident că, în măsura în care se reduce pandemia şi se reduc numărul de îmbolnăviri, la un moment dat, la o analiză serioasă, se va renunţa la prelungirea stării de alertă. Eu, personal, îmi doresc cât mai repede să ajungem în această etapă.

Vă mulţumesc, vă doresc o zi frumoasă!”