8 august 2022

Klaus Iohannis: Fără justiţie nu există un stat de drept şi fără stat de drept cetăţenii sunt supuşi abuzurilor puterii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, noilor judecători şi procurori absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 23 aprilie 2021, decretele de numire în funcţie a noilor judecători şi procurori absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. Având în vedere actuala situaţie epidemiologică, evenimentul anual de primire a celor 197 de magistraţi (129 de judecători şi 68 de procurori) nu a putut fi organizat la Palatul Cotroceni. În acest context special, Preşedintele României a transmis un mesaj noilor magistraţi.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului: Felicit tinerii absolvenţi care, prin răbdare, muncă asiduă, sute de ore de studiu temeinic şi perseverenţă, şi-au pus carierele în slujba justiţiei. Reprezentaţi o generaţie de judecători şi procurori care şi-a definitivat formarea iniţială în vremuri dificile, uneori marcate de incertitudini, cu un impact semnificativ atât asupra sistemului judiciar, cât şi a justiţiabililor. Cu atât mai mult, în acest context atipic pe care îl traversăm cu toţii, este admirabilă perseverenţa dumneavoastră de a vă dedica acestor nobile profesii. Valorile care stau la baza activităţii dumneavoastră, pregătirea, cunoştinţele, energia şi dorinţa de a fi în slujba dreptăţii vă vor fi călăuze în drumul pe care îl începeţi.

În mod inevitabil, parcursul dumneavoastră profesional va fi presărat cu provocări diverse, care pot să vizeze nu numai incoerenţa cadrului normativ ori aspecte de ordin instituţional – organizatoric, dar şi elemente care ţin de valorificarea noilor tehnologii sau chiar dileme de natură etică. Am încredere că, indiferent de situaţiile dificile cu care vă veţi confrunta, principiul fundamental care va sta la baza deciziilor dumneavoastră va fi acela că justiţia este un serviciu aflat în slujba cetăţenilor. Este un principiu destinat protejării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi restabilirii ordinii şi dreptăţii în societate. Prin urmare, fiecare hotărâre pronunţată nu se referă doar la aplicarea unor articole din lege, ci are un impact direct asupra vieţilor celor care vă stau în faţă.

Independenţa şi imparţialitatea sunt noţiuni care pot fi rapid golite de conţinut dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziţie, funcţie, avere sau statut social. Construirea unui sentiment de dreptate în societate şi consolidarea încrederii cetăţenilor în justiţie trebuie să reprezinte nu numai un obiectiv al sistemului judiciar, ci şi al fiecărui actor care face parte din acest sistem. De aceea, responsabilitatea dumneavoastră este una deosebită.

Explicarea clară şi argumentată a deciziilor luate, respectarea principiilor pe care se clădeşte un sistem judiciar într-un stat democratic, precum accesul la justiţie, egalitatea în faţa legii şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil implică nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci şi una de ordin moral. Ca promotori activi ai unor valori care creează o cultură democratică, vă aflaţi în prima linie a apărării unor principii fundamentale. Fără justiţie nu există un stat de drept şi fără stat de drept cetăţenii sunt supuşi abuzurilor puterii.

Ultimii ani au reprezentat un test de maturitate, atât pentru societatea românească, cât şi pentru clasa politică, în procesul de consolidare a unui sistem de justiţie independent şi în intensificarea luptei împotriva unor fenomene infracţionale. Acest efort nu se încheie cu repararea legilor justiţiei sau cu îndepărtarea unor anomalii din sistemul judiciar. O cultură a corectitudinii, a respectului faţă de lege şi a echităţii se construieşte în timp, din fiecare interacţiune cu justiţiabilii, atât prin respectul arătat acestora, cât şi prin profesionalismul şi moralitatea magistraţilor. Ca judecători sau procurori, începând de astăzi, sunteţi parte din acest demers de construcţie a încrederii în sistemul judiciar, a încrederii în lege şi în instituţiile statului. Vă încurajez să fiţi permanent implicaţi în bunul mers al sistemului judiciar în ansamblul său, nu doar în activitatea dumneavoastră de la instanţă sau parchet.

Rămân un susţinător ferm al independenţei justiţiei şi al întăririi statului de drept, aspecte care au reprezentat constante în activitatea mea de Preşedinte al României. Îmi doresc ca idealurile care v-au impulsionat să îmbrăţişaţi aceste profesii să rămână vii pe tot parcursul carierei dumneavoastră, în slujba binelui comun şi a dreptăţii, iar integritatea şi profesionalismul dumneavoastră să reprezinte modele pentru societate.

Vă urez succes!
Departamentul Comunicare Publică