27 octombrie 2021

Klaus Iohannis: Felicitări Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis în cadrul Galei Aniversare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 6 octombrie 2021, un mesaj în cadrul Galei Aniversare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Republica Moldova. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Transmit felicitări Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existenţă şi salutul meu tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii prestigioase de cultură!

Inaugurat la 6 octombrie 1921 ca cea dintâi instituţie teatrală de limbă română din Basarabia, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” este frumosul rod al Marii Uniri, întărind prin arta dramatică identitatea românească a acestor meleaguri. Cu timpul, acest teatru a devenit, graţie susţinerii unor personalităţi artistice şi politice de prim rang, una dintre cele mai însemnate instituţii de cultură din Republica Moldova.

Astăzi, la Chişinău, limba română şi teatrul ne reunesc şi ne întăresc în credinţa că nicicând nu am fost despărţiţi în spirit!

Teatrul poartă cu sine speranţa, încrederea, libertatea, forţa de a proiecta şi de a construi o lume mai bună, incluzivă, tolerantă. Toate acestea sunt valorile pentru care, în urmă cu un secol, românii au luptat, s-au jertfit şi au realizat Marea Unire!
Medalia Centenară, pe care am conferit-o Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” cu prilejul acestui jubileu, răsplăteşte meritele sale patriotice, civice şi artistice incontestabile.

Înaltul Patronaj pe care l-am acordat Centenarului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, alături de cel acordat de doamna Preşedinte Maia Sandu, reprezintă recunoaşterea şi aprecierea, în numele României, pentru întreaga activitate a teatrului din Republica Moldova.

Fie ca manifestările dedicate Centenarului primei scene din Chişinău să îmbogăţească valorile teatrului românesc, luminat pe ambele maluri ale Prutului de strălucirea Luceafărului culturii noastre, Mihai Eminescu.

La mulţi ani!