Publicat: 15 Aprilie, 2019 - 20:06

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 15 aprilie a.c., pe Prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, care efectuează o vizită în România.

Cei doi oficiali au discutat despre căile de aprofundare a relaţiilor dintre România şi Georgia, modalităţile optime de susţinere din partea ţării noastre a aspiraţiilor europene şi euroatlantice ale Georgiei şi de interacţiune la Marea Neagră, în sprijinul securităţii regiunii şi al dezvoltării sale economice, cu valorificarea conexiunii directe dintre porturile la Marea Neagră ale celor două state.

Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru calitatea excelentă a relaţiilor dintre cele două ţări, reflectată inclusiv în dinamica dialogului politic din ultimii ani. În acest sens, aceste relaţii au potenţialul de a fi ridicate la nivel de Parteneriat Strategic, Preşedintele României şi Premierul georgian fiind de acord cu acest obiectiv.

Pe dimensiunea economică, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că Georgia rămâne principalul partener comercial al României în regiunea Caucazului de Sud, încurajând, totodată, iniţiativele vizând stimularea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, inclusiv prin valorificarea cât mai bună a posibilităţilor de interconectare dintre cele două ţări. În acest context, Preşedintele României a salutat lansarea recentă a curselor aeriene directe între Bucureşti şi Tbilisi.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat angajamentul politic pentru realizarea Rutei de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, cu participarea României, Turkmenistanului, Georgiei şi Azerbaidjanului, reflectat în Declaraţia comună de susţinere a proiectului, semnată de miniştrii de externe ai celor patru state, la 4 martie a.c., la Bucureşti. Astfel, Preşedintele României a încurajat optimizarea căilor de transport direct între porturile româneşti şi cele georgiene de la Marea Neagră, segment care poate fi valorificat în această Rută de transport de mărfuri, precum şi în alte proiecte de conectivitate mai ample ce leagă Europa de regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.

În ce priveşte cooperarea pe linie NATO, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat progresul Georgiei ca stat partener aspirant, apreciind contribuţiile solide la misiunile aliate, ceea ce dovedeşte că Georgia acţionează ca un stat aliat de facto.

Totodată, Preşedintele României a relevat demersurile constante ale ţării noastre la nivelul Alianţei Nord-Atlantice de natură să sprijine dialogul politic şi cooperarea practică la Marea Neagră a NATO cu statele partenere din regiune, inclusiv Georgia, focalizate pe consolidarea securităţii regionale. În acest sens, a evidenţiat exerciţiul militar NATO "Sea Shield 2019", desfăşurat şi cu participarea Georgiei, care s-a finalizat la Constanţa, sâmbătă, 13 aprilie a.c. Ambii înalţi oficiali au fost de acord că securitatea regiunii Mării Negre este esenţială pentru securitatea euroatlantică.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la aniversarea, în acest an, în cursul lunii mai, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic ca oportunitate de a marca angajamentul continuu al Uniunii Europene şi al statelor sale partenere, inclusiv al Georgiei, pentru aprofundarea cooperării. În egală măsură, Preşedintele României a încurajat Georgia să menţină angajamentul concret pentru apropierea de UE şi a asigurat de sprijinul ţării noastre în acest efort.

Prim-ministrul Mamuka Bakhtadze a mulţumit pentru susţinerea consecventă a României şi a Preşedintelui Klaus Iohannis pentru aspiraţiile de integrare europeană şi euroatlantică ale Georgiei, arătând că România este pentru ţara sa un model şi "vocea" Georgiei în cadrul UE. Premierul Georgiei a exprimat viziuni similare celor ale Preşedintelui României cu privire la necesitatea de a consolida cooperarea economică bilaterală şi a insistat pentru consolidarea legăturilor peste Marea Neagră între porturile româneşti şi georgiene pentru transportul de mărfuri, inclusiv în cadrul Rutei de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.