3 decembrie 2021

Klaus Iohannis: Mihai I a demonstrat, de fiecare dată, credinţa şi apartenenţa sa la idealul democraţiei şi libertăţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul ceremoniei de dezvelire a statuii Regelui Mihai I

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 25 octombrie 2021, un mesaj cu prilejul ceremoniei de dezvelire a statuii Regelui Mihai I de la Sinaia. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de Stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Cinstirea personalităţii Regelui Mihai I, la împlinirea a 100 de ani de la naştere, în ziua uneia dintre cele mai pline de semnificaţii sărbători naţionale, este deopotrivă un motiv de mândrie şi de pioasă aducere aminte.

Patriotismul autentic, loialitatea faţă de ţară şi ataşamentul profund faţă de valorile şi principiile democratice au reprezentat atributele care l-au transformat pe Regele Mihai I într-un lider devotat cauzei naţiunii sale. Vicisitudinile istoriei şi răspândirea totalitarismului nu au reuşit să-i altereze demnitatea şi moralitatea.

Regele s-a aflat pe tronul ţării într-una dintre cele mai crunte perioade ale istoriei, fiind nevoit să ia decizii dificile, pentru binele poporului român. Prin acţiunile sale, Mihai I a demonstrat, de fiecare dată, credinţa şi apartenenţa sa la idealul democraţiei şi libertăţii. Astfel, uzând de toate prerogativele, s-a opus cu vehemenţă instaurării regimului comunist. În faţa verticalităţii Regelui, comuniştii au dat examenul neputinţei, dezvoltând o maşinărie de aneantizare a regalităţii din memoria naţională.

Experienţa dureroasă a exilului nu a rupt legătura organică a Regelui cu ţara sa. Consecvent principiilor sale şi, mai ales, devotat României, deşi departe de ţară, cu gândul la români, Mihai I a continuat să lupte, cu toată priceperea sa, pentru un stat democratic şi liber, care să facă parte din marea familie a democraţiilor europene.

Regele Mihai I a avut o contribuţie extrem de importantă la revenirea României la valorile democratice şi la apropierea acesteia de Occident. Suveranul s-a dedicat acestei cauze şi a depus eforturi pentru aderarea României la NATO, dar şi la Uniunea Europeană.

Moştenirea Regelui Mihai I, prin devotamentul şi respectul faţă de naţiune şi de instituţiile statului, prin curajul, integritatea şi modestia de care a dat dovadă de-a lungul vieţii sale, trebuie să rămână în mijlocul naţiunii noastre ca nucleu al solidarităţii şi unităţii, să fie apărată şi transmisă generaţiilor viitoare. Prin viaţa sa petrecută în credinţă, dăruire şi sacrificiu, Regele Mihai ne arată că nimeni nu este prea tânăr pentru a da proba iubirii de ţară şi niciodată prea în vârstă pentru a o sluji.

„Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru!” reprezintă îndemnul pe care Regele l-a lăsat testament valid indiferent de context. Să onorăm memoria sa, prin apărarea democraţiei şi a statului de drept, prin cultivarea toleranţei, a solidarităţii şi a respectului faţă de demnitatea umană!

Începând de astăzi, în oraşul său natal, în umbra Peleşului ridicat de întemeietorul României independente, sub braţele ocrotitoare ale Crucii Eroilor, figura emblematică a Regelui Mihai I va da chip trecutului nostru recent, strădaniei pentru un destin european!

Departamentul Comunicare Publică