29 mai 2022

Klaus Iohannis: Prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică şi prosperă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat cetăţenilor români de etnie maghiară

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a adresat luni, 15 martie 2021, un mesaj cetăţenilor români de etnie maghiară.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Pentru dumneavoastră, cetăţenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le preţuiţi şi care v-au unit ca popor, precum şi de a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie şi în cultura universală.

Remarc şi cu această ocazie contribuţia semnificativă a minorităţii maghiare din România şi a reprezentanţilor săi politici la paşii importanţi făcuţi de ţara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice şi în aşezarea societăţii noastre pe temelia respectului drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înţelegerea profundă a învăţămintelor trecutului.

Lupta împotriva pandemiei şi eforturile solidare de depăşire a greutăţilor perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii şi maghiarii pot să-şi fructifice calităţile şi potenţialul uman deosebite. Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică şi prosperă, un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România îşi are locul şi contribuţiile sale remarcabile”.