6 iulie 2022

Klaus Iohannis: Rămân un partener implicat al acestei guvernări care îşi propune să dezvolte ţara noastră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conferinţă de presă comună cu Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu Prim-ministrul României, Florin Cîţu

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 27 septembrie 2021, o conferinţă de presă comună cu Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu Prim-ministrul României, Florin Cîţu.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor Preşedintelui României din cadrul conferinţei de presă comune:

„President von der Leyen, welcome to Romania, welcome to Bucharest!

It is my pleasure to meet you on this special occasion.

Bună seara!

Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene. Bine aţi venit la Bucureşti!

Salut anunţul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre.

Acest Plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar şi al unui efort colectiv instituţional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui Plan.

Finalizarea Planului Naţional şi aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă.

Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum. Implementarea deplină şi la timp a tuturor măsurilor din acest Plan este esenţială. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă – demararea şi mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând aceste fonduri puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, putem schimba România în profunzime, putem construi o ţară aşa cum ne-o dorim.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un instrument deosebit de important pentru România, care ne oferă, pe lângă finanţarea acţiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiţii şi reforme structurale esenţiale pentru dezvoltarea ţării noastre pe termen mediu şi lung. Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică şi de mediu, să dezvoltăm reţeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administraţie, să investim în infrastructura din educaţie şi din sănătate.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilităţile din sistemul de sănătate au implicaţii profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne şi asupra coeziunii sociale. De aceea, investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Preşedintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuţiei pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitaliceşti din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienţii vor beneficia de îngrijire de calitate şi de cele mai avansate tehnologii în domeniu.

Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriaşă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba faţa României şi vor aduce o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri.

Împreună cu acest Guvern, am reuşit, iată, să avem acest Plan aprobat.

Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă!

Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm – şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată.

Rămân un partener implicat al acestei guvernări care îşi propune să dezvolte ţara noastră şi, împreună, şi, cu sprijinul Comisiei Europene, al Preşedintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autorităţile locale şi centrale, astfel încât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie un succes major pentru România.

Vă mulţumesc!”

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Bună seara! Cum poate Comisia să ajute suplimentar România în condiţiile în care România este destul de mult în urma mediei europene la capitolul vaccinare şi dacă poate fi o soluţie legală vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: În primul rând, daţi-mi voie să subliniez că, fără implicarea doamnei Preşedinte von der Leyen personal, noi nu am fi beneficiat de un număr important de doze de vaccin, aşa cum am beneficiat. Doamna Preşedinte a avut iniţiativa, a riscat şi bine a făcut, şi a pus pe picioare un mecanism prin care întreaga Uniune Europeană beneficiază de doze foarte multe de vaccin şi ţin, şi în acest spaţiu, doamnă Preşedinte, să vă mulţumesc pentru implicarea extraordinară în acest domeniu. Şi de ce subliniez? Sănătatea nu este o competenţă a Comisiei, sănătatea este de competenţă naţională, dar această chestiune fără intervenţia şi fără sprijinul Comisiei nu ar fi putut să fie rezolvată. În continuare, evident că sprijinul Comisiei constă în dozele de vaccin care vor veni în continuare în România şi în datele pe care le pregătesc forumurile europene, comisiile de specialitate şi care sunt distribuite în toate statele membre. Daţi-mi voie însă să mai spun ceva despre vaccinare. La noi sunt foarte mulţi români care s-au vaccinat. Astăzi am cerut date şi am văzut că s-au distribuit sau au fost date peste 10 milioane de doze de vaccin. Sunt aproape 5 milioane jumătate de români care sunt vaccinaţi cu schema completă. E păcat că sunt aşa puţini! Dacă ne uităm un pic la ce se întâmplă în Europa – acum câteva zile, de exemplu, am citit un articol despre Danemarca – în timp ce noi avem mii şi mii de noi cazuri zilnice, şi din păcate şi internaţi la ATI, şi decese, în Danemarca s-a renunţat la toate restricţiile. Atenţie: la toate restricţiile! De ce? Fiindcă s-au vaccinat în Danemarca cam toţi! Doze am fi avut şi noi şi dacă ne-am fi vaccinat cu toţii, aşa cum şi premierul, şi eu, şi mulţi alţii au recomandat, nu ar fi trebuit să mai purtăm mască, puteam să mergem oriunde în linişte, puteam să ne întâlnim, puteam să avem concerte, spectacole, întâlniri de tot felul fără nicio restricţie. Ce i-a făcut pe mulţi să fie reticenţi, vom vedea. Şi, în acest sens, pot să vă spun că împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare şi să vedem cum putem să o repunem pe roate. Este un paradox, noi suntem în plină pandemie. Avem arma cu care putem să terminăm pandemia şi nu o folosim. Este foarte păcat! Probabil unii mai sunt reticenţi, alţii necesită încă mai multe zile de gândire, alţii vor date suplimentare, şi vom vedea cum putem să-i convingem pe cât mai mulţi. Este păcat să stăm cu atâţia bolnavi, cu atâţia oameni care suferă în ATI, cu atâtea familii îndoliate, când am putea să terminam foarte repede această fază acută a pandemiei cu vaccinarea.

Jurnalist: Poate situaţia politică de la Bucureşti să influenţeze semnarea şi apoi aplicarea Planului Naţional de Redresare?

Preşedintele României: Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional, sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea. Este un Plan foarte complex şi cred că aţi urmărit majoritatea dintre dumneavoastră că a durat destul de mult până când acest Plan a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenţie. Şi cei care au negociat, şi Preşedinta Comisiei şi cu mine am dorit să avem un Plan care poate fi implementat imediat. Deci nu ne-am dorit o descriere a unor intenţii, cum avem multe, la noi avem foarte multe descrieri de intenţii, şi politice şi tehnice. Am dorit un Plan aplicabil pentru România. Un plan de modernizare a României, cu proiecte concrete, cu reforme concrete, cu termene concrete, cu costuri concrete şi cu măsurabilitate. Ştim exact ce şi până când trebuie făcut. Deci este mult mai mult decât un proiect, este un plan care trebuie şi poate fi implementat. Şi Guvernul se va ocupa de implementarea acestui plan, de aceea a primit din mâna Preşedintei PNRR-ul aprobat. Atenţie, aprobat, fiindcă inclusiv astăzi am citit că unii au impresia că nu e aprobat. Este aprobat, este pregătit pentru implementare. Şi acest lucru se va întâmpla şi vom schimba România în bine, vom moderniza România cu acest Plan de Redresare şi Rezilienţă – rezilienţă însemnând rezistenţa la şocuri. Deci nu vrem ca următoarea criză să ne prindă pe picior greşit. Măsurile pe care le implementăm, investiţiile, reformele vor face România mult mai rezistentă, mai bună şi vor aduce un trai mai bun pentru fiecare român.

Jurnalist: Ce soluţii are Comisia Europeană pentru ţările care v-au transmis solicitări legate de creşterea preţurilor la electricitate şi gazele naturale? Sunteţi de acord cu plafonarea preţurilor cerută de altfel de multe state membre?

Preşedintele României: Aş comenta puţin pe acest subiect. Nu întâmplător, deci atenţie, nu întâmplător doamna Preşedinte şi cu mine am discutat astăzi inclusiv pe acest subiect destul de mult şi profund. Vreau să fie un lucru foarte clar, preţurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească, ci este vorba despre o problemă care se pare că a devenit globală. Toată lumea este afectată de aceste creşteri şi soluţiile vrem să le căutăm şi să le găsim începând, împreună, de săptămâna viitoare când avem un Consiliu informal în Slovenia şi vom avea primele idei şi soluţii pentru a aborda chestiunea. Însă, al doilea lucru foarte important, chiar dacă această problemă nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi şi ştiu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit şi pregăteşte un pachet la început pentru consumatorul vulnerabil. Probabil aţi observat că acea lege a fost promulgată la o zi după ce am primit-o de la Parlament, tocmai pentru a da Guvernului timp să pregătească aceste compensaţii sau alte măsuri care vin pentru oamenii care nu-şi permit să plătească mai mult. Însă este nevoie de mult mai mult şi ştiu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate şi pregătite la Guvern. Firmele, antreprenoriatul au nevoie de măsuri active, pentru că aceste preţuri vor fi resimţite foarte repede de economia reală de unde, evident, vor avea un impact şi asupra altor preţuri. Deci, una la mână, problema nu este făcută la noi, doi – noi vom veni cu soluţii concrete, acum, repede, şi în paralel la nivel european vom căuta soluţii mai ample fiindcă dorim să rezolvăm problema durabil.

Vă mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică