29 septembrie 2022

Klaus Iohannis: Recunoaştem rolul personalităţilor culturale româneşti în modernizarea şi democratizarea României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alocuţiunea susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalităţi şi instituţii din domeniul cultural, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 13 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalităţi şi instituţii din domeniul cultural, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Domnule ministru,
Domnule Preşedinte al Institutului Cultural Român,
Domnule vicepreşedinte al Academiei Române,
Distinşi oaspeţi,

De Ziua Culturii Naţionale, recunoaştem rolul personalităţilor culturale româneşti în modernizarea şi democratizarea României, în aderarea la valorile europene.

Va rămâne înscrisă cu majuscule în cronici implicarea exemplară a gânditorilor, a artiştilor, a promotorilor şi a întemeietorilor de instituţii de cultură în afirmarea identităţii, a statalităţii şi a unităţii naţionale a României.

Această zi de sărbătoare este, totodată, şi prilejul exprimării gratitudinii societăţii pentru contribuţia artiştilor contemporani la sporirea tezaurului culturii româneşti.

Înscrisă în dialogul şi în schimbul mondial de valori, prin participări prestigioase la festivaluri şi concursuri internaţionale, creaţia contemporană ridică constant prestigiul ţării noastre.

În acest context, fiecare dintre dumneavoastră şi-a asumat, prin activitate şi operă, misiunea de a îmbogăţi cultura românească şi de a o promova în faţa lumii întregi.

Domnule Gheorghe Zamfir,

Dumneavoastră aţi purtat în cele patru zări vibraţia şi acordurile spaţiului mioritic. Pentru mulţi, profunzimea folclorului românesc se identifică cu sunetul ancestral al naiului şi cu virtuozitatea lui Gheorghe Zamfir!

Domnule Mircia Dumitrescu,

Activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstraţi în spaţiul academic şi în atelier.
Prin largul spectru al expresiilor artistice pe care le abordaţi, cu inspiraţie şi succes, opera şi activitatea dumneavoastră sunt, pentru generaţiile care au avut şansa de a le fi mentor, un exemplu de urmat!

Distinşi oaspeţi,
Sărbătorită de ziua naşterii poetului naţional, Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale este şi o potrivită ocazie de a aprecia dialogul intercultural şi contribuţia minorităţilor naţionale la bogăţia expresiilor artistice cu care ne prezentăm lumii.

Domnule Luan Topciu,
Domnule Ştefan Balog,
Domnule Ioan Hădărig,

Dumneavoastră v-aţi distins prin valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale, prin energia cu care aţi potenţat dialogul cultural interetnic şi l-aţi prezentat publicului român şi celui de peste hotare ca pe una dintre valorile şi caracteristicile culturii noastre!

În ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea ţării noastre în procesele politice, economice şi sociale occidentale.

Acest proces istoric s-a sprijinit pe cunoaşterea, pe dialogul şi pe interferenţele dintre cultura spaţiului românesc şi cea europeană.

Dumneavoastră, domnule Geo Vasile, prin activitatea de decenii în slujba dialogului cultural, dovediţi importanţa, actualitatea şi vitalitatea acestei relaţii.

Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius!

Doamnelor şi domnilor,
Am aniversat recent 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: o opţiune politică şi expresia voinţei naţiunii, dar şi desăvârşirea unui proces care a caracterizat societatea şi cultura românească în ultimul secol şi jumătate.

Nu întâmplător, una dintre cele mai trainice legături cu valorile Uniunii Europene este realizată de domeniul cultural din România! De aceea, este nevoie nu numai să apreciem, dar şi să susţinem acţiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înţelegerii, a respectului reciproc şi a toleranţei.

Distinşi oaspeţi,
Vă felicit pentru înaltele distincţii primite!

Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naţionale, vă doresc să rămâneţi în sufletul publicului mulţi ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre!

Vă mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică