26 mai 2022

Klaus Iohannis: România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, din cadrul Summitului Democraţiei, organizat de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 9 decembrie 2021, un mesaj în cadrul Summitului Democraţiei, organizat de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Vă prezentăm în continuare traducerea în limba română a mesajului:

„Excelenţele Voastre,
Doamnelor şi domnilor,

Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democraţiei. Îi mulţumesc Preşedintelui Biden pentru punerea la dispoziţie a unei platforme atât de importante.

Îmbrăţişăm pe deplin conceptul şi scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susţinem valorile şi principiile democratice pe care le preţuim cu toţii. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală.

România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienţei democratice.

Rezultatele Preşedinţiei noastre a Comunităţii Democraţiilor pentru perioada 2019-2022 reflectă în mod elocvent hotărârea noastră de a juca un rol activ în acest sens.

Doamnelor şi domnilor,

În ceea ce priveşte progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esenţială o constituie asigurarea siguranţei şi securităţii comunităţilor, persoanelor şi instituţiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Ne angajăm să dedicăm resurse şi programe de pregătire, dar şi să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării şi urmăririi penale corespunzătoare în justiţie a infracţiunilor motivate de ură.

Sprijinirea participării politice şi a împuternicirii femeilor reprezintă un angajament pe care România şi-l asumă, atât la nivel naţional, cât şi în plan extern. Primul Plan naţional de acţiune al ţării noastre, însoţit de o campanie naţională de conştientizare, va conţine o serie de măsuri privind piaţa muncii, educaţia, echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, adoptarea deciziilor şi integrarea problematicii de gen.

O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toţi actorii interni interesaţi, inclusiv societatea civilă.

De asemenea, vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacităţii instituţionale în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru România, nu doar la nivel naţional, dar şi în plan extern.

Domenii strategice precum sănătatea şi mediul reprezintă preocupări majore pentru generaţiile viitoare.

Permiteţi-mi să închei subliniind că a sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a avea sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democraţia oferă cel mai bun climat în acest scop.

Vă mulţumesc!”

Departamentul Comunicare Publică