Publicat: 29 Septembrie, 2015 - 08:33
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 28 septembrie, o declarație de presă, în urma întrevederii cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

'Tocmai s-a terminat întâlnirea pe care am avut-o la Casa Albă cu Vicepreședintele Joe Biden. O întâlnire foarte bună, foarte caldă, o întâlnire care a durat mai mult de o oră, în cadrul căreia am avut ocazia să discutăm foarte multe probleme care ne preocupă pe toți.

Am avut, evident, în primul rând, discuții despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente și am convenit să încercăm să lucrăm și pe partea economică, un parteneriat de acest fel trebuie să aibă partea economică foarte substanțială.

În al doilea rând, am discutat despre situația din România, evident. Vicepreședintele Biden și-a exprimat mulțumirea față de mersul lucrurilor în domeniul combaterii corupției, și-a exprimat încrederea în continuarea acestui demers.

După care, am evaluat împreună unele chestiuni legate de securitate, securitatea în special a României, sigur, având în vedere că suntem plasați într-o zonă cu probleme. Am discutat despre situația din Ucraina, am discutat însă și despre noua bază de la Deveselu, care va fi dată în funcțiune probabil încă în cursul acestui an. Am concluzionat că avem o colaborare în acest domeniu foarte bună.

Am discutat evident și despre criza în care ne aflăm acum în Europa, despre numărul mare de refugiați care vin în Europa și modul în care vom gestiona această criză. Am discutat despre situația din Moldova și, în final, i-am spus Vicepreședintelui Biden că noi organizăm la București, în noiembrie, un mini-summit NATO și l-am invitat, în măsura în care, sigur, îi permite timpul, să participe la acest mini-summit.

În concluzie o întâlnire foarte bună, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranță, poate să ne bucure.

Vă mulțumesc!'

Departamentul Comunicare Publică