28 septembrie 2021

Klaus Iohannis: Trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce priveşte educaţia cu privire la genocidul romilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Ceremoniei dedicate Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 2 august 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, eveniment organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi care au fost ucişi în Europa în perioada Holocaustului. Aceştia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura şi intoleranţa ca politici de stat.

Rememorarea este o dimensiune fundamentală a vieţii. În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-şi viaţa. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria şi să ne asigurăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta.

În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată. În contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observăm din nou o creştere alarmantă a rasismului, a antisemitismului şi a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online. Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluţii, de a condamna public fără ezitare orice afirmaţie care incită la ură. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societăţile împotriva acestor ameninţări.

România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea rasismului şi antisemitismului şi poate fi acum considerată un model regional: în mai 2021, am adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Această strategie ne permite să formăm mai bine funcţionarii publici care se ocupă de acest fenomen şi, de asemenea, să avem o mai bună colectare a datelor.

La nivel internaţional, România a fost una dintre ţările care a susţinut cu tărie, în 2020, adoptarea de către Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definiţii de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antiţigănismului / discriminării împotriva romilor. A fost un proiect major al Preşedinţiei germane a IHRA, căruia i-am acordat sprijinul constant.

Trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce priveşte educaţia cu privire la genocidul romilor. Trebuie să ne asigurăm că educăm generaţiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generaţii cunosc şi păstrează viu adevărul. Susţinem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaţionale, precum şi eforturile destinate protejării ultimilor supravieţuitori.

Europa se bazează pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Promovarea diversităţii culturale, religioase şi etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele şi de a construi societăţi democratice paşnice.

Ca Preşedinte al României, reafirm angajamentul ferm al ţării mele în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice şi condamnarea hotărâtă a oricărui act rasist, combaterea discriminării, antisemitismului, extremismului, precum şi a violenţei rasiale sau etnice.