24 ianuarie 2022

Klaus Johannis se pronunță pentru creșterea prezenței militare americane în țară

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Klaus Johannis se pronunță pentru creșterea prezenței militare americane în țară
Klaus Iohannis a menționat că activitățile internaționale ale țării vor continua să se bazeze pe trei piloni – „consolidarea rolului și influenței țării în UE și, în consecință, în NATO, precum și dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite”.

Problema securității va fi o prioritate în cadrul politicii externe a României în 2022. Așa a afirmat președintele Klaus Iohannis, vorbind, miercuri, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditate la București. „Un obiectiv important rămâne creșterea prezenței militare americane în România”, a subliniat el.

Șeful statului a menționat că activitățile internaționale ale României vor continua să se bazeze pe trei piloni – „consolidarea rolului și influenței țării în UE și, în consecință, în NATO, precum și dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite”. „Trebuie să facem cooperarea mai eficientă cu partenerii cu care împărtășim valori, opinii și obiective similare la nivel internațional și să reducem sau chiar să eliminăm dependența de participanții care au abordări opuse și doresc să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele”, a spus Șeful Statului.

Iohannis și-a exprimat îngrijorarea față de situația de securitate generată, în cuvintele sale, „de desfășurarea masivă a trupelor ruse în apropierea Ucrainei și consecințele acesteia asupra stabilității euro-atlantice”. „Din punctul nostru de vedere, abordarea duală a NATO față de Rusia, pe care am susținut-o în mod constant, ar trebui să se axeze, atât pe măsuri ferme și fiabile de descurajare, cât si pe deschidere pe această bază către dialog”, a spus el. „Acest dialog ar trebui să se bazeze în mod constant pe principiile , scopurile și angajamentele care constituie fundamentul alianței.”

„O detensionare concretă a situației de securitate este absolut esențială”, a subliniat președintele României, în special în regiunea Mării Negre”.

În reuniunea cu Ambasadorii si insarcinatii cu Afaceri la post în România, Iohannis a mai indicat că România va continua „să sprijine activ eforturile Republicii Moldova privind integrarea europeană și programul de reforme democratice <…> bazat pe unitatea de limbă, istorie și cultură”.

Ciprian Pop