16 ianuarie 2022

Kommersant: Rusia a dezvoltat un smartphone securizat pentru serviciile militare și speciale

smartphone
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Aquarius Group (parte a Corporatiei Naționale pentru IT din Rusia) și Kaspersky Lab au dezvoltat un smartphone securizat, inclusiv pentru serviciile militare și speciale. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să lanseze un lot experimental de 3 mii de astfel de dispozitive. Un gadget similar pentru Android a fost deja prezentat de Rostec. Sursele publicatiei moscovite Kommersant cred că cererea de dispozitive securizate va fi dictată de controlul tot mai mare asupra utilizării smartphone-urilor personale de către ofițerii de informații, dar nu văd perspective pentru acestea pe piața obișnuită.

Compania îl numește computer personal de buzunar (PDA): „Am lansat primul lot de probă de 200 de dispozitive bazate pe sistemul de operare Kaspersky Lab. Vor fi încă 3.000 de dispozitive până la sfârșitul anului”. Dispozitivul este „protejat special” și este destinat în primul rând serviciilor militare și de informații, spune compania. Unul dintre elementele sale sunt conexiunile IP, care sunt protejate de software special.

Proiectul a costat compania peste 1 miliard de ruble. Compania mizează, de asemenea, pe clienți din rândul companiilor și funcționarilor de stat. Pe ce procesor rulează smartphone-ul, nu precizează, subliniind doar că dispozitivul este „complet rusesc”.

Arhitectura KasperskyOS vă permite să creați soluții care au „imunitate cibernetică” – protecție încorporată împotriva marii majorități a tipurilor de atacuri cibernetice, potrivit Kommersant.

Restricții suplimentare privind utilizarea smartphone-urilor pentru personalul militar din Federația Rusă au fost introduse în 2019 prin modificări la legea federală „Cu privire la statutul personalului militar”. Conform legii, armata nu ar trebui să poarte telefoane, tablete și alte dispozitive cu funcția de stocare a informațiilor și de conectare la internet în timp ce efectivele sale sunt în alertă și se află in apropierea sau pe teritoriul inamicului.

Potrivit unei surse Kommersant familiarizate cu detaliile proiectului, producătorul mizează pe cererea apărută pe fundalul unui control sporit asupra utilizării gadgeturilor personale de către ofițerii de informații: „Situația a fost provocată de poveștile potrivit cărora un număr de angajați din zona militară ar fi remis corespondență oficială de pe dispozitivele personale, care ulterior au intrat în rețea”.

Securitatea dispozitivului este o cerință complexă care include atât mecanisme de pornire a sistemului de operare de încredere, cât și funcții de control al integrității software și confidențialității datelor, spune Roman Mylitsyn, șeful direcției de cercetare avansată și proiecte speciale a Grupului Astra Linux.

El subliniază că funcționalitatea și securitatea reală a unui smartphone vor deveni clare doar în procesul de utilizare.
Ciprian Pop