Publicat: 28 Octombrie, 2016 - 09:12

În unele județe, precum Harghita, fondurile alocate pentru programul Casa Verde s-au epuizat foarte repede, dar sunt și județe în care nu au fost depuse foarte multe dosare și au rămas fonduri neutilizate.

Deputatul UDMR, Korodi Attila, s-a adresat miercuri, 26 octombrie ministrului Mediului, printr-o scrisoare în care solicită redistribuirea sumelor nealocate către județele unde s-au depus foarte multe proiecte și fondurile au fost epuizate.

Programul Casa Verde a fost foarte popular încă din momentul lansării. Fondul pentru Mediu a alocat o sumă pentru fiecare județ, care acoperă costul unui anumit număr de proiecte. În unele județe, foarte mulți oameni și-au întocmit documentația necesară pentru aplicare, iar în unele localități au stat zile și nopți la rând, ignorând vremea rea, ca să-și poată depună dosarul.

Korodi a atras atenția ministrului Palmer că numărul mare de solicitanți și cozile care s-au format în fața agențiilor pentru protecția mediului dovedesc faptul că este necesară facilitarea procedurii de depunere a dosarelor, spre exemplu prin implementarea unui sistem de depunere online a documentației.

Programul Casa Verde a fost inițiat de Korodi Attila în anul 2008, în perioada mandatului său de ministru al Mediului. Programul a fost, însă, oprit în 2012. În acest an a fost extins și reluat sub numele de Casa Verde Plus. Programul Casa Verde Clasic prevedea fonduri pentru sisteme de încălzire care utilizează surse de energie regenerabilă, pompe de căldură și colectoare solare, iar programul Casa Verde Plus a dorit să încurajeze construcțiile ecologice, prin folosirea materialelor de construcție naturale, a materialelor și tehnologiilor izolante ecologice și prin sistemele care eficientizează consumul energetic.

Csoma Botond: Trebuie să asigurăm o educație de calitate pentru copiii din județul Cluj

Candidatul UDMR, Csoma Botrond, primul de pe lista Uniunii pentru Camera Deputaților în județul Cluj a vizitat, recent, trei școli din județ pentru a vorbi cu dascălii și directorii acestor instituții de învățământ despre problemele cu care se confruntă și posibilele soluții pentru acestea.

'Fiecare copil din județul Cluj și din Transilvania merită o educație de calitate, iar crearea condițiilor necesare este în interesul părințiilor și al elevilor, al profesorilor, educatorilor și al nostru, al tuturor celor care construim un viitor mai bun în Transilvania', a declarat candidatul UDMR, Csoma Botond, președintele organizației județene Cluj a Uniunii, miercuri, 26 octombrie, după finalizarea vizitelor școlare.

Acesta a adăugat: 'Continuarea renovării și dotării unităților de învățământ constituie o prioritate a UDMR'.

'Este nevoie de mai multe școli profesionale, manuale adecvate și dotări moderne în școli, pentru ca tot mai mulți tineri să aibă acces la un învățământ de calitate, indiferent de limba de studiu', este de părere candidatul la Camera Deputaților.

'Obiectivul nostru este ca, până în anul 2020, să finalizăm ce am început, iar elevii din toate localitățile din Transilvania să învețe în condiții bune, moderne', a mai spus Csoma Botond, referindu-se la prioritățile UDMR formulate pentru următorul mandat.

Candidatul UDMR a precizat: 'Fiecare copil maghiar din Transilvania are dreptul, garantat prin Constituție, la educație în limba maternă. Trebuie să facem tot posibilul ca ei să aibă acces la o școală, unde pot învăța cât mai aproape de domiciliu, indiferent în care regiune din Transilvania trăiesc'.

Seres Dénes: Este nevoie de revoluționarea calității sistemului educațional

'Educația este și a fost întotdeauna o prioritate a UDMR atât în Sălaj, cât și în toată Transilvania. În ultimii 27 de ani am construit sistemul de educație în limba maternă, dar pentru ca tinerii să poată fi performanți și competitivi în orice domeniu, trebuie să revoluționăm calitatea acestui sistem. De aceea, UDMR a decis să inițieze schimbări reale în acest sens', a declarat miercuri deputatul UDMR, Seres Dénes, la ședințele consiliilor reprezentanților locali ai Uniunii desfășurate în localitățile Șimleul Silvaniei și Crasna, județul Sălaj.

Președintele organizației județene UDMR Sălaj a precizat că, în ultimii patru ani, 30 de școli și grădinițe cu predare în limba maghiară au fost modernizate în județul Sălaj. Trebuie să continuăm renovarea și dotarea unităților școlare, astfel încât copii să poată învăța în condiții adecvate pentru secolul al XXI-lea.

'Educația în limba maternă este un instrument fundamental care servește la păstrarea identității comunității. Prin îmbunătățirea calității educației, copiii noștri își vor găsi mai ușor locul, odată ce vor avea acces pe piața forței de muncă', a spus senatorul UDMR de Sălaj, Végh Sándor, despre obiectivele UDMR pentru următorul mandat parlamentar.

La întâlnire au participat și Szilágyi Róbert István, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Pop Imre, administrator public al consiliului județean, pedagogi, respectiv reprezentanți ai bisericilor și sferei civile.

Comunicat de presă - UDMR