Publicat: 8 Noiembrie, 2013 - 10:58

Deputatul UDMR de Harghita, Korodi Attila, împreună cu senatorul UDMR, Tánczos Barna, au adresat o scrisoare ministrului de Interne solicitând anchetarea neregulilor constatate cu ocazia desfăşurării paşnice a Marelui Marş al Secuilor.

"Este cunoscut faptul, că la 27 octombrie, în judeţul Covasna s-a desfăşurat un eveniment important pentru comunitatea maghiară din România şi mai ales pentru comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc. Scopul declarat al acestei manifestaţii a fost sensibilizarea opiniei publice din România şi din Europa, în privinţa dorinţei noastre de modernizare a României prin descentralizare, prin implementarea principiului subsidiarităţii, prin utilizarea diferitelor forme de autonomie şi prin menţinerea actualelor ponderi ale comunităţilor etnice din România în organizarea administraţiei publice locale.
În adresa formulată de parlamentarii UDMR Korodi şi Tánczos se cer explicaţii autorităţilor statului cu privire la acţiunea agenţilor de poliţie din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, care a avut loc în urma defectării locomotivei garniturii de tren închiriate pentru transportul participanţilor la marş", se arată într-un comunicat de presă al UDMR.
„S-a întâmplat ceva care necesită explicaţii: în momentul în care autoturismele se opreau să preia din Gară oamenii afectaţi de problema intervenită, un agent al poliţiei, asistat şi de o persoană în civil, nota într-o agendă toate numerele de înmatriculare ale maşinilor implicate. La întrebările repetate adresate de către subsemnaţii, referitoare la scopul acestor însemnări, nu s-a primit niciun răspuns la faţa locului”, se arată în scrisoarea parlamentarilor UDMR.
„Astfel de lucruri erau obişnuiţi să vadă părinţii noştri înainte de 1989. Sunt modalităţi de lucru care, dacă nu sunt explicate oficial, lasă să se înţeleagă faptul că faţă de comunitatea maghiară, instituţiile care garantează ordinea publică în România nu şi-au schimbat atitudinea de lucru faţă de perioada de dinainte de 1989”, au mai arătat în scrisoarea lor cei doi reprezentaţi ai UDMR.
Aceştia i-au adresat ministrului de Interne rugămintea de a efectua o verificare internă în cadrul Poliţiei Judeţene Harghita, a Poliţiei Române şi a Direcţiei Poliţiei Transporturi şi de a preciza dacă agentul incriminat şi persoana în civil au acţionat în cadrul mandatului de serviciu, iar dacă mandatul în cauză nu reprezintă secret de serviciu, să fie oferite explicaţii privind conţinutul acestuia.