Publicat: 9 Iulie, 2018 - 13:03
„Am fost târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra!”. Constituția a înfrânt anticorupția...

Laura Codruţa Kovesi a declarat, luni, după revocarea sa din funcţie, că le mulţumeşte colegilor pentru activitatea pe care au desfăşurat-o împreună, aceştia asistând, de altfel, la declaraţiile publice ale lui Kovesi.

"Am fost procuror şef al DNA timp de 5 ani şi tot ce am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi va putea fi studiat pe site", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

"Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror şef DNA şi începând de astăzi nu voi mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie. Voi rămâne procuror",a mai spus Kovesi.

În timpul declaraţiilor de presă, alături i-au stat procurorii fideli din DNA (Au lipsit cei de la unitatea de elită...). La final, Kovesi le-a spuscelor de față: "Vă mulţumesc pentru ce am făcut împreună (...) Pentru rezistenţă şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc că aţi mers înainte, indiferent cât de atacaţi, umiliţi am fost în faţa societăţii şi a familiilor, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului". Iar CSM-ul (secția de procurori)a făcut ce-a putut...

 

Preluarea mandatului: 

Articolul 57, alineatul 7, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor arată că "în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 90 de zile într-un an".

Astfel, după desemnarea unui interimar la conducerea DNA, se va relua procedura de numire în funcţie a unui procuror-şef al Direcţiei pentru un mandat întreg.

Potrivit legii în vigoare, propunerea o face ministrul Justiţiei.

Scurtă istorie:

Laura Codruţa Kovesi este procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din anul 2013, iar în primăvara lui 2019 îşi încheia cel de-al doilea mandat. Numirea sa a fost una surpriză în urmă cu 5 ani, mai ales că era făcută de ministrul interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe, România) a fost procuror şef al DNA, poziţie pe care a deţinut-o din 2013. Înainte de această funcţie, a fost Procuror General al României. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie şi cel mai tânăr Procuror General din istoria României. Ea este, de asemenea, singurul funcţionar public care a deţinut funcţia de Procuror General pe toată durata mandatului său.

În 26 august 2006, ministrul Justiţiei de atunci a nominalizat-o pentru funcţia de procuror general al României pe Laura Codruţa Kovesi, confirmată de şeful statului.

În 2 octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de reînvestire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, pentru Laura Codruţa Kovesi.

Ce spune Zegrean:

"Nu cred ca se va prabusi DNA prin plecarea Laurei Codruta Kovesi, institutia nu sta intr-un singur om. E trist ca isi termina astfel cariera, nu este ea vinovata de ceea ce se intampla.
Daca asta s-a dorit, asta s-a avut. Asta le place politicienilor nostri, ei in loc sa conduca tara se lupta intre ei".
Fostul presedinte CCR a adaugat ca, desi sunt voci care spun ca PSD nu va mai demara acum procedura de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis, seful statului trebuie sa se teama in continuare:"Sunt voci care spun ca acum presedintele nu va mai fi suspendat. Dar presedintele trebuie sa se teama si de acum. Toata mutarea aceasta a fost pregatita din timp".

Ce spune Iordache:

„Nu cred că se mai pune problema suspendării, pentru că cea mai importantă temă la suspendare era nerespectarea deciziilor CCR. Şi cred că prin această decizie, pe care preşedintele, prin decretul de revocare l-a luat, cred că nu se mai pune problema revocării preşedintelui", a declarat Iordache, la Parlament.

Ce zice ambasadorul Hans Klemm, cel mai zelos susținător al șefei DNA:

Deocamdată, nimic!

 

Tag-uri Institutii: