Publicat: 25 Septembrie, 2017 - 13:07

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus că şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a făcut parte din masonierie, dar nu a semnalat asta în declaraţia de interese. Verificarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost făcută ca urmare a unei plângeri depuse în luna februarie de către judecătorul Camelia Bogdan, care îl acuza pe şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, de presupus abuz în serviciu având în vedere că a făcut parte din Loja Masonică, dar nu a declarat acest lucru într-una dintre declaraţiile de interese.

"Nu a fost niciodată începută urmărirea penală in personam, s-au făcut verificări doar cu privire la faptă, în urma verificărilor, noi am constatat că într-adevăr inspectorul-şef a făcut parte din masonerie, într-una dintre declaraţii nu a declarat acest lucru, deşi era obligat, am dispus clasarea pe motiv că faptele s-au prescris şi am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situaţie. (...) Este o situaţie inedită. Şeful Inspecţiei Judiciare nu a trecut într-o declaraţie de interese faptul că a făcut parte din masonerie. (...) Există o decizie a CSM, din 2012 sau din 2013, nu reţin exact, care spune că poţi să faci parte, dar eşti obligat în declaraţia de interese să declari organizaţia din care faci parte, dintr-o asociaţie de procurori, judecători. Eşti obligat să declari asta în declaraţia de interese", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Totodată, şefa DNA a spus că nu este în conflict cu conducerea Inspecţiei Judiciare.

"Nu este un conflict. Noi am primit o plângere. Potrivit legii, am făcut verificările necesare cu privire la declaraţiile de interese depuse de domnul inspector, am verificat la Loja Masonică dacă a făcut sau nu parte şi în momentul în care ne-am lămurit, am dat soluţie de clasare. Ce conflict este?”, a punctat Kovesi.