Publicat: 24 August, 2012 - 19:20

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, Vineri, la emisiunea "România în 60 de minute", de la România TV, că audierile privind desfăşurarea referendumului s-au desfăşurat în peste 15 judeţe, cu respectarea legii, acuzaţiile politicienilor fiind încercări nereuşite de intimidare a procurorilor şi de instigarea populaţiei împotriva procurorilor.


"Am vorbit cu procurorii şi niciun om nu a fost scos din biserică. Nimeni nu a sesizat în scris acest lucru. S-a spus că este un abuz audierea cu Biblia. Fiecare procuror are în birou o biblie şi o cruce. Fiecare audiere are loc sub jurământ pe Biblie, dacă este credincios, altfel este lovită de nulitate. Aşa scrie în Codul de Procedură Penală", a declarat Kovesi.
 
Procurorul general a precizat că anchetele procurorilor privitoare la referendum nu sunt o premieră, procesele electoral anterioare determinând un număr chiar mai mare de plângeri penale decât cele peste 500 înregistrate la referendumul din 29 iulie.
 
"În 2009, după alegerile prezidenţiale, au fost 1200 de dosare penale. A fost aceeaşi modalitate de anchetă. Dosarele au fost la unităţile locale de parchet. Şi atunci oamenii au fost audiaţi ca martori. Şi atunci şi acum nu ne-am sesizat din oficiu, au fost plângeri. Nu văd care este acum diferenţa acum faţă de atunci", a arătat Kovesi.
 
Aceasta a respins acuzaţiile referitoare la obiectivul politic al acestor anchete. În schimb, Kovesi a spus că atacurile la adresa procurorilor în doar 2 judeţe din cele peste 15 în care se fac cercetări au motivaţii politice.
 
"Să explice cei care au făcut aceste atacuri de ce nu s-au informat şi dacă s-au făcut audieri în peste 15 judeţe, de ce doar în două am văzut televiziunile audiind anumite persoane. Vi se pare o coincidenţă că doar în 2 judeţe au fost reclamate aceste abuzuri?", a spus Kovesi.