19 iunie 2021

Kremlinul se opune investigațiilor cu pronuntat caracter „emoțional” asupra zborului Ryanair

Zbor avion atmosfera
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Am fost și suntem împotriva acestor multiple investigații, mai degrabă emoționale decât de fond. Suntem susținători ai unei abordări serioase bazate pe dreptul internațional în domeniul călătoriilor aeriene internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a adăugat că nu deține informații dacă șeful statului rus, Vladimir Putin, i-a adresat întrebări suplimentare omologului său din Belarus, Alexander Lukashenko. Așadar, Peskov a răspuns întrebărilor dacă Putin a fost mulțumit de informațiile furnizate de liderul bielorus, dacă este de acord cu acțiunile Minskului privind avionul și dacă consideră că aceste măsuri sunt legitime.

Situația cu scrisoarea din Elveția despre abordarea ilegală a aeronavei Ryanair este în competența serviciilor speciale, a spus Peskov.

„Nu pot răspunde la această întrebare. Vorbim despre amenințarea unui act terorist, amenințarea unei explozii, această problemă este de competența serviciilor speciale. Nu pot fi mai detaliat aici”, a spus el.

Întrebat dacă serviciile speciale rusești vor efectua o anchetă asupra acestei scrisori, Peskov a spus: „Nu pot răspunde”.

Miercuri, președintele Belarusului Alexander Lukașenko, vorbind la o întâlnire cu parlamentari, membri ai Comisiei constituționale și oficiali guvernamentali, a declarat că mesajul despre bomba de la bordul aeronavei Ryanair a venit din Elveția.

Mai târziu, furnizorul elvețian de internet Proton Technologies AG a declarat pentru TASS că mesajul respectiv a fost trimis după ce aeronava s-a îndreptat spre Belarus. Potrivit companiei, „Pe 26 mai, o copie a e-mailului a fost scoasă catre presă, e-mailul nu a fost primit de la Proton și, din cauza criptării folosite de ProtonMail, nu a fost posibilă verificarea conținutului e-mailului”, susține TASS, citand surse elvețiene.

Ciprian Pop