28 mai 2022

La Bruxelles, legile sănătății sunt elaborate de marile companii farmaceutice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Documentele intrate un posesia  unor hackeri de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) totalizează aproape 900 de pagini de schimburi de e-mailuri de la liderii EMA, rapoarte confidențiale ale personalului științific și prezentări de la Pfizer în noiembrie anul trecut.

Printre altele, dezvăluie discuțiile interne ale UE, într-un mediu destul de tensionat, uneori chiar neplăcut, axat pe evaluarea vaccinurilor Pfizer și Moderna pe care UE urma să le cumpere, în ciuda faptului că au fost ridicate probleme. De exemplu, au existat diferențe calitative îngrijorătoare între loturile comerciale și cele utilizate în studiile clinice.

În cursa pentru rezultate și pentru a trece mai repede de la faza clinică la faza comercială, procesele de fabricație au fost modificate, ceea ce a condus la modificări ale compoziției vaccinurilor cu o reducere a nivelului de ARN de până la 30 la sută, o trunchiere.

Dezacordurile sunt discutate în liniște. O captură de ecran a unui e-mail schimbat la 30 noiembrie între EMA și producători este revelatoare: „Aceste probleme sunt considerate critice, în special în contextul noutății acestor tipuri de produse și a experienței limitate; prin urmare, se așteaptă o strategie de control mai strictă ”.

EMA asigură că problema calității a fost rezolvată mai târziu și că este „puțin probabil” ca aceste molecule trunchiate de ARN să poată fi traduse în proteine​​sau peptide, provocând astfel efecte adverse.

La rândul său, Comisia Europeană afirmă că aceste discuții „nu au subminat niciodată independența agenției și niciodată nu au interferat în niciun fel cu integritatea misiunii EMA în ceea ce privește evaluarea vaccinurilor candidate sau a altor medicamente”.

Pe 16 ianuarie, ziarul Le Monde a publicat o investigație sub titlul: „Ce spun documentele despre vaccinurile anti-Covid-19 , documente găsite de hackerul la Agenția Europeană pentru Medicamente”. Au participat jurnaliști italieni, germani, olandezi și elvețieni și a fost semnat de jurnalista franceză Lise Barnéoud care și-a exprimat suspiciunea: „Datele furate, difuzate ulterior pe Dark Web, arată presiunea cu care s-a confruntat agenția pentru a aproba Pfizer- Vaccinul BioNTech cât mai curând posibil ”.

Pe 10 februarie, europarlamentarul Manon Aubry, co-președintele grupului „Stânga Unită Europeană / Stânga Verde Nordică”, a declarat că, în ceea ce privește  contractul semnat pentru furnizarea de vaccinuri, deputații aleși nu pot ști ce conține, deoarece majoritatea rândurilor sunt tăiate pentru a ascunde textul.

Cetățenii europeni au îndoieli cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, a adăugat el, deoarece Uniunea Europeană s-a închinat în fața companiilor farmaceutice. „Liderii marilor companii farmaceutice au făcut legea pentru dvs.”, a spus el.

Cu alte cuvinte, în Europa, nu Agenția Europeană pentru Medicamente este cea care a autorizat vaccinurile, ci mai degrabă companiile farmaceutice care le vând și nu sunt responsabile pentru consecințele lor.

Redactor Ciprian Pop