18 august 2022

La fiecare 100 de copii de la sate, doi au abandonat şcoala în pandemie, atrage atenţia World Vision România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Apelul unei învăţătoare care predă de 42 de ani: „Copiii nu pot învăţa cu burta goală”

La fiecare 100 de copii din mediul rural, doi au abandonat şcoala în timpul pandemiei, arată fundaţia World Vision România într-un studiu recent. Organizaţia vrea să extindă programul Pâine şi Mâine pentru încă 100 de copii. În prezent, fundaţia oferă zilnic o masă caldă şi două ore de ajutor la teme pentru peste 1300 de copii din medii vulnerabile.

„Eu dacă aş fi la minister, aş pune pe primul loc masa caldă pentru elevi. Copiii nu pot învăţa cu burta goală. Capacitatea de concentrare le este afectată. Atenţia lor se îndreaptă către alte lucruri. Se uită în bănci, se caută în ghiozdan, cer voie la toaletă. De multe ori am stat după ore ca să fac pregătire suplimentară cu copiii. Dar dacă le este foame copiilor, nu pot face faţă”, spune învăţătoarea Georgeta Dumitrache, care predă de 42 de ani într-un sat din judeţul Călăraşi.

Pe lângă lipsurile materiale cu care se confuntă copiii de la sate, în ultimii doi ani elevii au mai avut un obstacol de înfruntat: şcoala de la distanţă, cu fişe de lucru împărţite de cadrele didactice din poartă în poartă sau şcoala în mediul online.

„A fost cel mai greu cu această generaţie pentru că am început clasa I în pandemie. Să-i înveţi să scrie literele online este foarte greu. Am filmat lecţii la şcoală pe tablă, am cerut telefoane şi tablete de la prietenii fiicei mele, am primit şi de la primărie. Am încercat să compensez faptul că nu mai puteam să le ţin eu mânuţa în timp ce învăţau să scrie”, mai explică Georgeta Dumitrache.

Învăţătoarea din Călăraşi nu este singura care exprimă aceste îngrijorări. 73% dintre profesorii din mediul rural spun că a scăzut calitatea educaţiei în ultimii doi ani, potrivit ultimului studiu al organizaţiei „Bunăstarea copilului în pandemie”.

Mai sunt cinci zile până când poţi completa formularul de 3,5%

Fundaţia World Vision vrea să răspundă nevoii de ore remediale şi de hrană pentru copiii din mediile cele mai vulnerabile prin programul Pâine şi Mâine. În cadrul acestuia, organizaţia oferă zilnic masă caldă la şcoală, două ore de sprijin cu temele, ateliere de dezvoltare personală, educaţie non-formală, precum şi tabere de vară pentru peste 1.300 de copiii din clasele 0-IV.

Anul acesta, World Vision România a lansat campania #PoatePoţi prin care îşi propune să includă în program încă 100 de copii prin colectarea a 2.400 de formulare pentru redistribuirea a 3,5% din impozitul pe venit până pe 25 mai. Procedura are loc online şi durează un minut.

Linkul unde poate fi completat formularul: https://bit.ly/3wBIg3n

La un formular completat, organizaţia poate ţine un copil două săptămâni la şcoală. La două formulare, perioada se prelungeşte la o lună. Pentru 100 de copii, fundaţia are nevoie în total de 2.400 de formulare. Calculul a fost făcut ţinând cont de salariul mediu brut pe 2022 în valoare de 6.095 de lei.

„Completarea formularului de 3,5% din impozitul pe venit ne dă fiecăruia puterea de a schimba concret destinul unui copil. Educaţia transformă viitorul, dar pentru a învăţa trebuie întâi să ai îndeplinite nevoile de bază, cum ar fi o masă caldă, pentru ca după să te poţi concentra. #PoatePoţi şi tu să schimbi gratis destinul unui copil. Durează un minut şi poţi completa aici: https://bit.ly/3wBIg3n”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Doar 30% dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară, conform celor mai recente date de la ANAF.