8 decembrie 2021

La Kiev, oamenii picheteaza clădirea Parlamentului împotriva creșterii tarifelor la utilități

Parlament Kiev
Distribuie pe rețelele tale sociale:
La Kiev, oamenii picheteaza clădirea Parlamentului împotriva creșterii tarifelor la utilități
Organizatorul acțiunii este organizația publică „Fără corupție”

Câteva sute de persoane picheteaza duminica la pranz clădirea Radei Supreme din Kiev, cerând parlamentarilor să nu se permită majorarea tarifelor pentru locuințe și serviciile comunale. Principalele nemulțumiri ale cetățenilor sunt costul ridicat al încălzirii și al apei calde.

Participanții la acțiune au cu ei steaguri ale Ucrainei și afișe cu inscripțiile „Opriți genocidul tarifar”, „Cresc tarifele la utilități – asasinarea ucrainenilor”, „Noile tarife pentru locuințe și serviciile comunale sunt criminale”, „Oameni zdrențuiți = Ucraina integrată în Europa” . Unul dintre afișe îi cere Șefului statului, Volodymyr Zelenskiy, să „facă ceva” pentru a preveni majorarea tarifelor.

Pichetul se desfășoară calm. Organizatorul acțiunii este organizația obștească „Fără Corupție”.

Anterior, guvernul țării, compania „Naftogaz Ucraina”, Asociația Orașelor și Congresul Autorităților Locale și Regionale au semnat un memorandum prin care se stipulează că tarifele pentru căldură și apă caldă nu vor crește până la sfârșitul sezonului rece. Între timp, experții prevăd o creștere a tarifelor cu 30-40% într-un număr de regiuni. Potrivit experților, companiile de furnizare a căldurii nu au capital de lucru, sunt „planificate neprofitabile” și nu pot oferi plăți anticipate pentru gaze pe fondul unei creșteri puternice a prețurilor la combustibil.

Din cauza lipsei de gaz pentru încălzirea instituțiilor comunale și bugetare, în unele regiuni ucrainene a fost declarată situație de urgență. Potrivit autorităților locale, furnizorii care, anterior au câștigat licitații și au încheiat contracte de furnizare de gaze, refuză acum să facă acest lucru, invocând o creștere bruscă a prețurilor de pe piață. Introducerea regimului de urgență va permite instituțiilor bugetare să încheie contracte cu societatea comercială Naftogaz în cadrul unei proceduri scurtate și să asigure prețul gazului în conformitate cu memorandumul.

Foto: huffingtonpost.com
Ciprian Pop