5 octombrie 2022

La Madrid, NATO desemnează Rusia drept o amenințare și China ca o provocare

Distribuie pe rețelele tale sociale:
La Madrid, NATO desemnează Rusia drept o amenințare și China ca o provocare
Aceasta este paradigma  noii strategii a alianței atlantice în următorul deceniu, potrivit Summit-ului de la Madrid.
Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a aprobat miercuri, în prima sa sesiune de la Madrid, Spania, ceea ce numește noul său concept strategic pentru următorul deceniu, care include Rusia drept „principală amenințare”.
În prima zi a summit-ului, șefii de stat și de guvern ai alianței militare au convenit să invite oficial Finlanda și Suedia în NATO și să sporească ajutorul militar acordat Ucrainei, la patru luni după începerea războiului.
Referitor la acest ultim aspect, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, „Ucraina poate conta pe noi atâta timp cât este necesar”, după ce a explicat că liderii au convenit asupra unui pachet cuprinzător de ajutor pentru Ucraina, care include comunicații securizate, combustibil , consumabile medicale, echipamente pentru deminare și sute de sisteme antidronă.
De asemenea, a mai reieșit că alianța a aprobat suplimentarea trupelor sale în Europa de Est, acestea urmând a  deveni mai „robuste” și „gata de luptă” pe flancul estic al alianței, pentru a extinde batalioane actuale desfășurate în opt țări est-europene.
În ciuda faptului că este o alianță al cărei spațiu geostrategic este Atlanticul de Nord, liderii NATO subliniază, în acordurile lor, China drept o „provocare” în noul lor Concept Strategic. „ambițiile declarate și politicile coercitive” ale Chinei „contestă” interesele, securitatea și valorile Alianței.
Această declarație a venit după ce, în același document, NATO a indicat Rusia drept „cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică”, însoțită de alta în care scrie că „ Terorismul, sub toate formele și manifestările sale, continuă să fie o amenințare directă la adresa securității populațiilor noastre și la stabilitatea și prosperitatea internațională.”
Ca răspuns, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a declarat că intrarea Finlandei și Suediei în NATO este un factor „deosebit de destabilizator” pentru Moscova, adăugând că „Summitul de la Madrid consolidează cursul acestui bloc către izolarea agresivă a Rusiei”.
Tot în contextul întâlnirii din Capitală spaniolă, Joe Biden asigură NATO că va întări contingentul american în diferite țări europene
Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că va consolida contingentul american în diferite țări europene, măsură ce se va aplica atât forțelor terestre, cât și forțelor navale și aeriene.
Într-o întâlnire cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, la Madrid, Biden a declarat că „Statele Unite vor îmbunătăți poziția forțelor sale în Europa și vor răspunde la schimbarea mediului de securitate.”
„La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați americani în Europa pentru a-și sprijini aliații ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, aducând forțele noastre în Europa la 100.000. Vom continua să adaptăm poziția forțelor noastre în funcție de amenințare, în strânsă consultare cu aliații noștri”, a spus el.
Ca măsuri concrete pentru atingerea acestui obiectiv, Biden a indicat că intenționează să:
Crească numărul de portavioane americane localizate în Spania de la 4 la 6;
Stabilirea sediului permanent al Corpului cinci al armatei SUA în Polonia;
 Menținerea unei brigăzi rotative suplimentare de 3.000 de combatanți, pe lângă un personal de 2.000 de oameni în România;
 „Îmbunătățirea desfășurărilor noastre prin rotație” în statele baltice;
Trimiterea s două escadrile suplimentare de aeronave de luptă F-35 în Marea Britanie;
Desfășurarea de elemente suplimentare vizând apărarea aeriană „și alte resurse” în Germania și Italia.
„Împreună cu aliații noștri, ne vom asigura că NATO este pregătit să facă față amenințărilor în toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime”, a asigurat președintele SUA, la Madrid.
Adresându-se presei, președintele SUA a lăudat și intrarea iminentă în alianță a Suediei și Finlandei, lucru pe care Casa Albă l-a numit „un semn de unitate”.
La rândul său, Stoltenberg a salutat majorarea viitorului buget, la care se vor adăuga 350 de milioane de dolari, cu creșterea la două procente a cheltuielilor militare pe țară.
Ambii lideri au lăudat munca Spaniei ca gazdă a evenimentului și angajamentul său mai mare față de dispozitivul militar transatlantic.
De cealaltă parte, Moscova semnalează că „Creșterea numărului trupelor americane în Europa va duce la „măsuri compensatorii”.
Decizia Statelor Unite de a desfășura forțe suplimentare în Europa pe termen lung va duce la măsuri compensatorii din partea Moscovei, a avertizat miercuri adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov.
„Statele Unite au ratat oportunitatea care le-a fost oferită anul trecut de propunerile noastre de a încheia acorduri obligatorii din punct de vedere juridic, privind garanțiile de securitate, pentru a evita un scenariu de escaladare”, a spus demnitarul rus.
„Ceea ce se întâmplă acum va duce cu siguranță la măsuri compensatorii din partea noastră”, a declarat ministrul adjunct de externe reporterilor la Moscova, comentând decizia președintelui american Joe Biden de a trimite mai multe trupe în Europa.
„Cred că cei care propun acest tip de soluție au iluzia că Rusia va putea fi intimidată, într-un fel restricționată; nu vor reuși în acest lucru și nu vor exista rezultate de care au nevoie din aceste eforturi”, a spus el, exprimând pe aceasta cale punctul de vedere al Kremlinului.
sursa foto: facebook
A contribuit Ciprian Pop