16 octombrie 2021

LA MULTI ANI DE FLORII !

DE FLORII
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi este Duminica Floriilor cand Mântuitorul nostru Iisus Hristos intra ca un împărat în Ierusalim, spre a se da de bună voie la chinuri și la moarte pentru noi păcătoșii. Ati auzit in Sfîâta Evanghelie cu câtă bucurie îl insotea multimea si cu câtă ură și zavistie îl priveau caăturarii și arhiereii iudeilor.

Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. Biserica vede in aceasta sarbatoare inaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce.

Dupa modelul multimii din cetatea Ierusalimului care l-a intampinat pe Mantuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxa a randuit ca in aceasta zi sa imparta credinciosilor ramuri de salcie binecuvantate.

Ramurile de salcie simbolizeaza biruinta asupra mortii. In duminica Floriilor, Biserica a randuit sa fie dezlegare la pește. In seara acestei duminici, incep deniile din săptămâna Sfintelor Patimi.

Astazi se incheie Postul Mare si incepe Saptamana Mare a Sfintelor si mantuitoarelor patimi.

TRADIȚII

În religia creștin-ortodoxă în duminica de dinaintea Paștelui se sărbătoresc Floriile. În mod tradițional, cei care poartă nume de flori își aniversează onomastica.

În Duminica Floriilor, din popor se spune că nu este bine să te speli pe cap căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, este recomandat să fie folosită apă sfințită. De asemenea, se spune că acela care face fapte bune în această zi are șanse să i se împlinească orice dorință.

Tradiția spune că în Duminica Floriilor 2021, fetele trebuie să-și scoată zestrea la soare pentru a își găsi ursitul. Pentru bunăstare, hainele trebuie aerisite, iar obiectele din casă reînoite.

Pentru dragoste, fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.