Publicat: 19 Mai, 2017 - 18:30
Share

 
Din cele 192 de studii clinice aprobate in Romania in anul 2015, 32% erau dedicate afectiunilor oncologice sau hematologice, conform raportului ,,Studiile clinice in Romania” realizat de KPMG. 25% dintre studiile clinice din Romania vizau afectiunile metabolice, reumatologice şi imunologice, iar alte 19% erau destinate afectiunilor sistemului nervos central sau cele cardiovasculare.

 ,,Romania se aliniaza tendintelor europene in ceea ce privește ariile terapeutice cercetate, iar acest lucru este o veste incurajatoare pentru pacientii oncologici romani care nu au acces la medicamentele de ultima generatie, respectiv la cel mai bun tratament existent pentru afectiunea lor. Studiile clinice reprezinta un beneficiu pentru acești pacienti, dar și pentru alti pacienti care sufera de boli cronice, prin faptul ca le ofera acces la terapii de ultima generatie care pot reprezenta, pentru unii dintre ei, singura șansa la viata. In multe tari din Uniunea Europeana care beneficiaza de sisteme de sanatate mai performante comparativ cu cel al Romaniei, studiile clinice sunt considerate alternative reale de tratament la schemele și protocoalele terapeutice deja existente pe pietele respective.

Romania nu este aliniata insa și la capitolul perioadei de aprobare a studiilor clinice. Dureaza și 25 de saptamani ca un studiu clinic sa fie aprobat in Romania, de trei ori mai mult decat recomandarile europene și de doua ori mai mult decat perioada de aprobare din tarile vecine, Ungaria sau Ucraina”, a declarat Liviu Popescu, Director Relatii Externe al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).