16 octombrie 2021

La nivelul judeţului Prahova, de la începutul anului s-au înregistrat 436 de incendii la locuinţe

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asigură-te că totul este pregătit pentru sezonul rece şi nu-ţi asuma niciun risc!

La nivelul judeţului Prahova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” continuă acţiunile de educaţie preventivă în cadrul campaniilor de informare.

Scopul acestor campanii de informare şi educaţie preventivă, vizează reducerea numărului de victime şi a pagubelor materiale prin conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum şi în cazul neutilizării detectoarelor de fum şi de incendiu.

La nivelul judeţului Prahova, de la începutul anului s-au înregistrat 436 de incendii la locuinţe, în urma cărora 5 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 16 au fost rănite.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalaţiile electrice defecte, urmate de coşuri de fum necurăţate şi mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
– Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
– Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
– Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
– Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;
– Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.