4 decembrie 2021

La Noaptea Cercetătorilor, aducem în atenţia elevilor energia regenerabilă din Geoparc

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti şi Geoparcul aspirant UNESCO Ţinutul Buzăului se alătură Nopţii Cercetătorilor Europeni 2021. Evenimentul va avea loc, la nivel naţional, în 24 şi 25 septembrie.

Ediţia din acest an are ca temă principală energia verde prin „ReCoNnect – The Green Deal” şi invită publicul larg la descoperirea, într-un mod interactiv, educativ şi distractiv a ştiinţei şi a rezultatelor muncii cercetătorilor.

Din acest motiv, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi-a propus să aducă cercetarea în mediul rural şi, mai mult decât atât, îi provoacă pe elevii din cadrul Reţelei EduGeoparc să descopere energia verde din comuna lor. Ei se vor întâlni cu specialişti care le vor da detalii despre cum se produce energia verde şi vor putea dezbate împreună, în cadrul unor discuţii în cadrul comunităţii – „community talks” intermediate de Geoparc, teme legate de energia curată şi viitorul planetei Pământ.

Hidrocentrala de la Sântămăria Orlea, una dintre cele 9 din amenajarea hidroenergetică Râu Mare Retezat, va fi punctul de plecare într-o discuţie despre cum văd tinerii de azi producerea de energie de mâine. La Baru descoperim împreună cu specialiştii de la Euroelectric srl cum se fabrică panourile fotovoltaice şi staţiile pentru încărcarea maşinilor electrice şi aflăm cum vor circula autoturismele viitorului. Rolul acestor activităţi este de a-i apropia pe copii de ştiinţă.

„Plastic vorbind, rolul Nopţii Cercetătorilor e să ne facă să nu ne fie frică de ştiinţă, să nu ni se pară complicată nici matematica, nici fizica, nici chimia şi să vedem că ceea ce ne înconjoară are o explicaţie, iar aparatele pe care le folosim au la bază rezultatele unor cercetări. În acelaşi timp, sunt foarte mulţi copii care pot să devină cercetători sau pot să lucreze în domenii specifice ştiinţelor, dar încă nu şi-au descoperit abilităţile. Şi atunci, Noaptea Cercetătorilor îi ajută să se descopere, să îşi descopere abilităţile şi să descopere cum funcţionează lucrurile în jurul lor”, afirmă Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi membru în echipa de coordonare a evenimentului la nivel naţional.

La ediţia din acest an a evenimentului participă institute naţionale de cercetare – dezvoltare, universităţi, muzee şi organizaţii relevante la nivel naţional pentru implicare comunitară. Activităţile se vor desfăşura în 21 de locaţii, printre care şi geoparcurile din Ţara Haţegului şi Ţinutul Buzăului.

Multe dintre evenimentele vor fi transmise şi online pe Facebook (https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor2021) şi Youtube (pe canalul Comunitatea Educaţie pentru Ştiinţă).

„Pentru Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, Noaptea Cercetătorilor reprezintă o şansă de a fi partener cu entităţi din toată ţara, institute de cercetări, universităţi, muzee, organizaţii neguvernamentale astfel încât activităţile pe care le derulăm în cadrul Reţelei EduGeoparc cu partenerii noştri profesori şi şcolile din zonă, să fie promovate la nivel naţional. Ele sunt foarte importante pentru că ne leagă mai mult de şcoală, sunt în continuarea şcolii, dar în acelaşi timp reprezintă şi o activitate de bază a Geoparcului, aceea de a lega cercetarea de educaţie şi de lumea reală. În felul acesta, Universitatea din Bucureşti este prezentă în Ţara Haţegului prin activităţi specifice care vor fi derulate în această zi specială dedicată cercetării, o zi internaţională, la nivel european”, apreciază Alexandru Andrăşanu.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment derulat anual în peste 300 de oraşe de pe continentul nostru. „ReCoNnect – The Green Deal” este organizat într-un consorţiu din care fac parte: Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România şi Fundaţia Comunitară Bucureşti.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acţiunilor Marie Sklodowska-Curie finanţate prin proiectul cadru Horizon 2020.