29 noiembrie 2021

La Palatul Suţu va fi deschisă o expoziţie specială

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Palatul Suţu va fi deschisă o expoziţie specială, care marchează 200 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la revoluţia lui Tudor din Vladimiri, Muzeul Municipiului Bucureşti oferă publicului la Palatul Suţu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2) o expoziţie specială, dedicată acestui moment istoric important din istoria noastră – „Tudor Vladimirescu şi memoria culturală a revoluţiei din 1821” – care va putea fi vizitată începând cu data de 3 martie 2021.

Revoluţia din 1821 are o semnificaţie aparte în istoriografia românească, dată de numeroasa bibliografie dedicată atât desfăşurării evenimentelor, cât şi conducătorului revoluţiei. Studiile şi volumele dedicate se grefează pe mai multe direcţii: caracterul mişcării, implicaţiile sociale, omagii aduse liderului revoluţiei şi consecinţele evenimentelor, majoritatea în siajul unui naţionalism romantic.

În contextul bicentenarului revoluţiei, expoziţia se axează pe personalitatea lui Tudor Vladimirescu, conjunctura intervalului 1806-1821 şi transformarea sa într-un erou naţional începând cu a doua jumătate a secolului XIX. Unul din obiectivele principale ale expoziţiei este punerea în discuţie a impactului Revoluţiei de la 1821 în domeniul artelor vizuale şi producţiei artistice rezultate.

Itinerariul expoziţional urmăreşte trei direcţii semnificative, pornind de la contextul sfârşitului de secol XVIII şi începutului de secol XIX marcat de războaiele ruso-austro-turce şi de revoluţia sârbă, complicat de interesele geopolitice din zonă. Cea de-a doua secţiune oferă o scurtă privire asupra culturii materiale a perioadei, cultură materială ce subliniază apartenenţa slugerului Tudor la administraţia fanariotă şi legăturile sale comerciale atât în Imperiu, cât şi cu Viena şi Sankt Petersburg. Ambianţa otomană în care Tudor Vladimirescu a activat oferă o cheie aparte de interpretare a revoluţiei. Ultima parte a expoziţiei, dedicată memorializării celui ce va ajunge element identificator pentru momentul 1821, este şi cea mai semnificativă.

Dat fiind faptul că evenimentele din a doua jumătate a secolului XIX, ce au avut ca scop crearea unui stat naţional român, se vor constitui pe bazele mişcărilor anterioare, imaginea lui Tudor Vladimirescu şi momente-cheie ale desfăşurării evenimentelor, cum ar fi traversarea Oltului, vor prinde contururi concrete şi stereotipe în lucrări precum litografiile comandate de colonel Dimitrie Papazoglu, portretele semnate de Theodor Aman, lucrările lui Oscar Obedeanu sau statuaria prezentă în diverse oraşe ale României actuale. Această expoziţie nu îşi propune să epuizeze subiectul reprezentărilor sau memoriei asociate şi create în jurul Revoluţiei din 1821, ci să ofere o perspectivă asupra diverselor abordări ale perioadei.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional Belgrad şi Muzeul Naţional de Istorie din Atena şi va rămâne deschisă la Palatul Suţu până pe data de 27 iunie 2021.