Publicat: 20 Mai, 2019 - 19:14

La Plage Rose (Crama Rasova) și Diamond (Domeniile Averești) au câștigat premiile pentru cele mai bune vinuri rose românești din recolta 2018, în cadrul Concursului de Vinuri Rose, organizat de trei membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, specialiști și comunicatori din domeniu – Răzvan Stoenescu, Iulian Grigorescu și Laurențiu Horodnic - și susținut de Carrefour România. Evenimentul a avut loc joi, 16 mai, în prezența a peste 21 de specialiști, critici și comunicatori, somelieri și comercianți de vinuri.

Aflat la a VII-a ediție, Concursul de Vinuri Rose a inclus două secțiuni: o selecție de 16 vinuri îmbuteliate din recolta anului precedent, liniștite, seci, nearomate, și o selecție de 5 vinuri aromate, toate cu prețuri de raft cuprinse între 20 și 60 RON.

În sprijinul consumatorului român, tot mai interesat de informații despre vinuri și din ce în ce mai dornic să încerce experiențe noi în compania acestora, Carrefour a decis ca, pe lângă acțiunile dezvoltate în rețeaua proprie, să susțină promovarea vinurilor românești. Apreciem inițiativa Concursul de Vinuri Rose ca fiind o recomandare de consum din partea unor pasionați ai lumii vinurilor, pe care dorim să-i sprijinim în demersul lor”, a declarat Mircea Niculescu, buyer Carrefour și membru al juriului. El a apreciat prețurile competitive ale rose-urilor aflate în concurs, pe care le consideră un atu pentru promovarea acestora la nivel larg.

Anul acesta, juriul a fost format din 21 de membri, din rândul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, absolvenți ai cursurilor Wine and Spirit Education Trust, somelieri, comunicatori și bloggeri de vin, alături de distribuitori și comercianți de specialitate. Pentru prima dată, în acest an, din juriu au făcut parte și experți străini, care au venit alături de specialiștii români cunoscuți din România.  

Dintre aceștia, Marinela Ardelean, wine expert și consultant Carrefour, a remarcat oportunitățile care se deschid pentru producătorii premiați. “Așteptăm cu nerăbdare să vedem cât mai multe rose-uri pe rafturile magazinelor din țară. Este o bucurie să descoperi că există o ofertă atât de generoasă de vinuri rose bune și foarte bune pentru că, deși este relativ simplu din punct de vedere tehnic să produci un vin rose curat și corect, este mult mai dificil să obții un rose complex, expresiv, cu personalitate”, a spus consultantul Carrefour.

Potrivit organizatorilor, Răzvan Stoenescu, Iulian Grigorescu și Laurențiu Horodnic, producția românească de vinuri rose devine din ce în ce mai diversificată. “Statisticile din ultimii ani arată creșterea mare a consumului și producției de rose-uri și în România. Noi, cei implicați în acest concurs, ne dorim să promovăm acest trend de consum al rose-urilor și să promovăm vinurile de calitate produse în România, considerând că, după Franța, avem cea mai mare și variată ofertă”, a declarat Răzvan Stoenescu, din partea vin2.ro.

Concursul de Vinuri Rose este un eveniment devenit tradiție, recunoscut pentru relevanța selecțiilor și consistența criteriilor de desemnare a câștigătorilor. Acesta este însă primul an în care a fost introdusă categoria vinurilor rose aromate. Lista completă a câștigătorilor selectați în acest an este disponibilă pe pagina de Facebook Concursul de Vinuri Rose.