Publicat: 6 Iulie, 2018 - 12:25
Share

Din dispoziţia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, s-a convocat vineri dimineaţă, la sediul instituţiei, şedinţa extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (C.M.S.U), în vederea analizării informaţiilor privind evoluţia fenomenelor meteorologice din următoarele zile.

Lucrările şedinţei extraordinare a C.M.S.U au fost conduse de Secretarul de Stat pentru Ape, Adriana Petcu, şi, alături de directorii din cadrul M.A.P, au participat şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ai ANIF.

În cadrul C.M.S.U, experţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au prezentat situaţia actuală şi au oferit informaţii privind evoluţia meteorologică pentru următoarele zile. Conform acestor informaţii, se estimează că în intervalul următor se vor manifesta episoade de instabilitate atmosferică, cu precădere în zonele deluroase şi de munte, unde se vor înregistra, izolat, precipitaţii ce pot depăşi 50-60 l mp, care vor cădea în intervale scurte de timp.

Fenomenele se vor manifesta începând cu seara zilei de vineri şi se vor intensifica începând cu seara zilei de sâmbătă, continuând şi în primele zile ale săptămânii viitoare, pe arii extinse, la nivel naţional. Acestea se vor manifesta, în principal, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Alba, Gorj, Olt, Argeş, Teleorman, Braşov, Covasna, Sibiu, Bacău şi Neamţ.

Administraţia Naţională Apele Române a informat că s-au luat deja măsuri preventive şi că vor demara acţiunile de pregolire din acumulările de apă pentru a se asigura volume suplimentare în vederea atenuării unor eventuale viituri.

Secretarul de Stat pentru Ape, Adriana Petcu, a solicitat A.N. 'Apele Române' 'asigurarea dublării, pe perioadă de week-end, a permanenţei pentru angajaţii Sistemelor de Gospodărire a Apelor din zonele ce pot fi afectate de căderile de precipitaţii dar şi relocarea echipelor de intervenţie ale acestora în zonele limitrofe, în cazul în care li se solicită sprijin, astfel încât să se poată interveni operativ în cel mai scurt timp, iar dacă situaţia o va impune, solicitare de forţe suplimentare de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, A.N.A.R va comunica o listă actualizată a punctelor critice din zonele unde se estimează că se vor manifesta fenomenele hidrometeorologice periculoase. Formaţiile de intervenţie trebuie să fie pregătite şi gata de relocare, cu forţe şi mijloacele din dotare, dacă este nevoie. O atenţie sporită se va acorda lucrărilor deja afectate de inundaţii precum şi acţiunilor de pregolire a volumelor din lacurile de acumulare pentru a se asigura atenuarea, inclusiv din acumulările de tip C şi D, din zonele unde vor fi avertizări hidrometeorologice'.

În funcţie de evoluţia evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.