27 ianuarie 2022

„La Traviata” – operă în concert, transmisă online de Opera Naţională Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Opera Naţională Bucureşti transmite online opera în concert „La Traviata” de Giuseppe Verdi. Spectacolul din acestă săptămână este un act cultural unic prin concept şi calitate, care prezintă iubitorilor artei lirice povestea tragică a celei mai cunoscute curtezane a Parisului din prima jumătate a secolului XIX.

Marie Duplessis a marcat existenţa unor artişti precum compozitorul Franz Liszt şi scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman „Dama cu camelii”. Giuseppe Verdi a folosit romanul drept sursă de inspiraţie pentru opera sa, „La Traviata”. Prima reprezentaţie a operei la Bucureşti a avut loc în anul 1856, la câţiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneţia.

Partiturile protagonistei şi ale celorlalte personaje sunt extrem de spectaculoase. La scurt timp după ce Verdi a compus „La Traviata”, a devenit un fel de cutumă în istoria operei ca partitura Violettei să reprezinte o rampă de lansare pentru orice primadonă care doreşte să îşi demonstreze virtuozitatea în abordarea acutelor şi să-şi reveleze „comorile” vocale.

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziţiona de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta, dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. Dirijorul are numeroase concerte şi înregistrări cu Orchestra Naţională Radio, cu Orchestra de cameră Radio, cu Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica din Iaşi şi cu alte orchestre din ţară. Vlad Conta are, în afara succesului naţional, o carieră internaţională bogată: director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada), prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino (Italia), şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia), maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Theâtre din Geneva.