3 decembrie 2021

La Tulcea s-a lansat Grupul de iniţiativă pentru Zaghen

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ieri, la Tulcea, s-a lansat Grupul de iniţiativă pentru Zaghen, o zonă cu mare potenţial ecologic, turistic, economic şi sportiv, ce poate deveni o nouă atracţie pe harta municipiului de la intrarea în Deltă. Refacerea biodiversităţii şi apropierea de oraş permit realizarea unor obiective de infrastructură verde, cum ar fi canalul olimpic Ivan Patzaichin – un adevărat monument în memoria marelui canoist Ivan Patzaichin.

Aflată la intrarea în Tulcea dinspre Murighiol, zona parcurge un proces de renaturare (început acum cca 7-8 ani), urmare a agresiunilor cauzate de intervenţiile brutale din secolul trecut. Încet-încet, s-au creat insule ce au dus la creşterea populaţiilor de păsări şi animale şi la refacerea spectaculoasă a vegetaţiei.

După ecologizările realizate în primăvara acestui an de Primăria Municipiului Tulcea, şi la început de septembrie de către Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, printr-o iniţiativă comună a avut loc şi o reamenajare a zonei de promenadă şi viewpoint, unde acum există informaţii despre istoricul, geografia, flora şi fauna polderului şi unde a fost instalat un semn luminos cu mesajul #armonie, care marchează intrarea în oraş.

Iniţiatorii Grupului pentru Zaghen (Primăria Municipiului Tulcea, ARBDD, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, WWF, Asociaţia Graffcity, Fundaţia EcoPontica şi medicul veterinar Antal Boncoi) îşi propun să dinamizeze integrarea suprafeţei în structura oraşului. Declanşarea unei dezbateri privind relevanţa unui loc care constituie, practic, un eşantion al Deltei într-un teritoriu urban, va contribui la atragerea atenţiei cu privire la importanţa diversităţii culturale şi naturale a unui oraş. Iniţiativa subliniază echilibrul între oameni şi natură, valorificarea patrimoniului şi a culturii tradiţionale, deschiderea către soluţii contemporane de dezvoltare urbană.

Printre obiectivele Grupului de iniţiativă se numără:
– Lansarea şi susţinerea unui proces de dezbatere privind potenţialele soluţii de integrare în oraş a zonei Zaghen;
– Elaborarea, prin colaborare între administraţie şi organizaţii ale societăţii civile, a unui plan de dezvoltare a zonei, care să ţină cont de caracteristicile sale, de principiile moderne de urbanism şi dezvoltare durabilă, precum şi de planul urbanistic al municipiului Tulcea;
– Includerea în planul de dezvoltare a zonei a unui canal pentru competiţii de sporturile nautice, care să fie construit cu utilizarea de soluţii bazate pe natură şi tehnologie care să ţină cont de mediu. Canalul urmează să aibă dimensiunile şi celelalte caracteristici care să îi permită acreditarea olimpică şi să poarte numele marelui canoist Ivan Patzaichin, cetăţean de onoare al municipiului Tulcea;
– Promovarea planului de dezvoltare în rândul cetăţenilor municipiului Tulcea, dezvoltarea spiritului civic pentru protecţia acestui loc, antrenarea altor organizaţii în acţiuni de activare şi conştientizare privind relevanţa zonei pentru creşterea atractivităţii oraşului

Grupul constituit a lansat următoarele idei: piste de biciclete şi trasee care să asigure conexiune cu oraşul şi alte obiective turistice, decolmatări ale canalelor şi lacului, activităţi de protecţia mediului, activităţi sportive si de petrecere a timpului liber, spital ambulatoriu pentru animale mici etc.

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 propune realizarea, în vecinătatea polderului, a unui canal olimpic acreditat internaţional, a cărui construcţie va fi bazată pe tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător. Capitalizând renumele Deltei ca izvor de campioni ai sporturilor pe apă, acesta va oferi o bază unică în România şi condiţii la standarde olimpice pentru competiţii nautice.

„Ideea realizării canalului olimpic la Zaghen s-a născut din frustrarea lui Ivan Patzaichin de a nu fi avut, nicăieri în România, o „pistă” de concurs care să fie compatibilă cu cele pe care se desfăşurau competiţiile mari. Nici ca sportiv şi nici ca antrenor nu a putut să beneficieze de un spaţiu în care condiţiile de antrenament să fie echivalente celor de la Olimpiade sau Mondiale. De aceea, a fost încântat când am identificat această zonă, în arealul Zaghenului, cu un potenţial excelent, care ar putea să îmbogăţească zestrea Municipiului Tulcea.” a declarat Teodor Frolu, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

„Acest proiect de dezvoltare şi infrastructură, mai ales dacă îşi asumă o dimensiune ecologică şi păstrarea echilibrului natural, va reprezenta pentru oraş un plus de valoare economică şi turistică. Mă bucur să văd că s-au activat atâţia membri ai comunităţii care sunt gata să contribuie la recuperarea acestei zone şi deschiderea ei către public, în mod special în beneficiul locuitorilor Tulcei.” a declarat Ştefan Ilie, Primarul Municipiului Tulcea.

„Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va sprijini demersurile Primăriei pentru că şi noi ne dorim ca Zaghen să devină un model de dezvoltare durabilă a unei arii protejate, într-o zonă de interes economic din Rezervaţie. Vom fi alături de Primăria Municipiului Tulcea pentru a găsi cele mai bune soluţii de valorificare durabilă a acestei zonei.” a declarat Atena Groza, Guvernator al ARBDD.

Despre Zaghen
Zaghen este o zonă umedă, inundabilă, care, începând cu anii ’60 a suferit numeroase intervenţii de îndiguire şi secare, care au distrus echilibrul natural. Între 2012 şi 2016 au avut loc lucrări de reconstrucţie ecologică a zonei pentru conservarea diversităţii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică.

Polderul Zaghen este situat între limita estică a oraşului Tulcea, braţul Tulcea al Dunării şi DJ 222C Tulcea – Malcoci, face parte din lunca inundabilă a Dunării şi are o suprafaţă de 250 hectare.

Zona aparţine Primăriei Tulcea şi comunei Nufăru şi în prezent este inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv în siturile Natura 2000: ROSCI0065 Delta Dunării şi ROSPA0031 Delta Dunării şi Complexul Razim Sinoe, în bioregiunea stepică.