Publicat: 17 Mai, 2018 - 18:19

Laboratorul antidoping de la Bucureşti a fost suspendat în noiembrie 2017 de către Agenția Mondială Antidoping ( WADA). La început nu a fost făcut public un motiv pentru decizia oficialilor, dar conform unui raport secret intrat în posesia jurnaliştilor de la publicaţia germană Spiegel, angajații români ai laboratorului au acoperit probele pozitive a doi luptători români testați în aprilie 2016.

În urma testelor a fost descoperit ingredientul activ furosemid, folosit ca agent mascat în doping și aflat de multă vreme pe lista substanțelor interzise, dar, directorul laboratorului Valentin Pop nu a raportat descoperirea, ba mai mult a trecut în baza de date a WADA că probele au fost negative.

Numai că un denunţ i-a adus pe inspectorii WADA la Bucureşti într-o vizită inopinantă pe 1 iunie 2016, iar aceştia au confiscat probele pentru a le verifica.

În doar o zi de la vizită, aceştia au descoperit cum userul “valentin.pop”, folosit de directorul laboratorului, a intrat în baza de date WADA și a schimbat statusul probelor din “negative” în “aparente”.
În faţa inspectoriilor WADA, Pop a afirmat sec “nu suntem atât de profesioniști aici, la București”, demisionând ulterior din funcţie.

Raportul WADA a mai descoperit o altă încălcare a regulilor la laboratorul din București. La testele efectuate de WADA in iulie 2016, laboratorul nu era în stare să detecteze în probele de urină urme de hormon GHPR-2 și de meldonium, deși cele două substanțe erau deja pe lista neagră WADA.

Contactat de inspectorii WADA privind aceste dezvăluiri ale jurnaliştilor germani, Valentin Pop a refuzat să comenteze direcţionând jurnaliştii spre actualul director al laboratorului.

Miercurea viitoare, Comitetul Executiv al WADA se va întruni la Montreal și va lua în discuție și dacă laboratorul din București va rămâne închis. Laboratorul de la Bucureşti a primit acreditare internaţională în 2009 şi a fost închis în noiembrie 2017.

Tag-uri Nume: