9 mai 2021

Lăcaşuri de spiritualitate” – proiect cultural de promovare a pricesnelor tradiţionale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „Lăcaşuri de spiritualitate” – proiect cultural de promovare a pricesnelor tradiţionale şi a lăcaşurilor de cult din judeţul Alba

Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” lansează, joi, 22 aprilie 2021, un nou proiect cultural ce are ca scop promovarea bisericilor şi mănăstirilor din judeţ. Denumit „Lăcaşuri de spiritualitate – descoperă 11 lăcaşuri de cult din judeţul Alba”, proiectul a presupus realizarea unor videoclipuri în 11 biserici şi mănăstiri, în fiecare dintre acestea fiind înregistrată o priceasnă tradiţională interpretată de Părintele Doru Gheaja şi naistul Alexandru Pal.

În fiecare zi, până la Sfintele Sărbători de Paşte, pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, va fi postat câte un videoclip cu un lăcaş de spiritualitate şi o priceasnă.

Lăcaşurile care pot fi descoperite prin acest proiect cultural inedit sunt Mănăstirea Valea Bistrei, Mănăstirea Lupşa, Mănăstirea Râmeţ, Mănăstirea „Buna Vestire” Pătrângeni, Biserica „Sfinţilor Ioan Botezătorul, Ioan Teologul şi Ioan Hrisostom” Alba Iulia, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” Ghirbom, Biserica memorială „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” Galda de Jos, Mănăstirea „Afteia” Cioara, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” Strungari, Biserica grecilor „Buna Vestire” Alba Iulia şi Biserica „Întâmpinarea Domnului” Alba Iulia.

Ulterior, toate cele 11 pricesne tradiţionale şi videoclipurile acestora vor da naştere albumului „Ochiul inimii mele”, editat în cadrul Casei de Discuri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

„Creştinii se pregătesc de Marele Praznic al Învierii Domnului. În această perioadă de post şi curăţire sufletească, vă oferim cu drag o colecţie de pricesne tradiţionale interpretate alături de Părintele Doru Gheaja. Aceste cântări religioase sunt filmate în 11 biserici şi mânăstiri din judeţul Alba, cu scopul de a promova aceste lăcaşuri de spiritualitate pe plan naţional”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Fiu de preot, Părintele Doru Gheaja s-a născut la 19 iulie 1941, în localitatea Buzd, judeţul Sibiu. Studiile le-a făcut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclorul autentic românesc. În urmă cu peste 30 de ani, Părintele Doru Gheaja a fost descoperit de Adrian Păunescu, care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”.

Părintele este singurul preot care a cântat vreodată în acest cenaclu şi, cu ajutorul poetului, este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Adrian Păunescu i-a scris şi textul la cântecul „Colindul Apusenilor” sau „Tu Ardeal”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă mă iubeşti”. Pentru întreaga activitate culturală şi duhovnicească, Părintele Dori Gheaja a primit, în această lună, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu.

* * *

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „precistina” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc.

Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Primul videoclip din cadrul acestui proiect cultural poate fi vizionat accesând linkul: https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1938431692973960/