27 noiembrie 2021

Lady Gaga – o poveste de success

gasca
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Măi, să nu râdeți! Sau, hai, puteți să râdeți, dar cu duioșie: v-o prezint pe adevărata Lady Gaga. Scena ei este lacul. Iar numărul fanilor ei crește spectaculos, cu fiecare zi.

Un cuplu de gâște domestice viețuind aproape netulburate într-un parc public. Incredibil? Dar adevărat. Ca la circ. Nu întâmplător, poate, povestea mi-a împărtășit-o un acrobat de la circ, îndrăgit de generații întregi: Tiberiu Antal.

Minunea de pe lac: o ”rață” uriașă

”Să vă spun ce lucru minunat s-a întâmplat în primăvara anului trecut” – îmi povestea domnul Antal, cu niște ani în urmă. ”Mergând, într-o zi, ca de obicei, spre circ, am ajunt în preajma lacului și… ce văd? O minune: o rață uriașă! De fapt era un exemplar splendid de gâscă domestică, cu o ținută elegantă, impunătoare. Cu zecile de rațe mișunând jur-împrejur, era ”Alteța Sa” înconjurată de ”supuși”. Cum a ajuns aici?! Un paznic mi-a explicat că a fost adusă de un chinez care a plecat din România. ”Jos pălăria, chinezule!” – mi-am zis. În zilele următoare mi-am făcut griji să nu ”atenteze” careva la viața ei. Nu s-a întâmplat, datorită celor de la administrația parcului circului. Între timp, ”Alteța Sa” se familiarizase cu noua ei locuință și cu noii locatari – rățuștele de pe lac. Iar plimbăreții parcului o admirau cu surprindere și încântare – devenise punctul de atracție al parcului.

 Capcanele iernii

Tot ce este bun ține puțin. A venit iarna, rațele au plecat. Pentru Lady Gaga lacul a devenit, din mamă adoptivă, mamă vitregă. Lațul de gheață se strângea în jurul ei. Administrația parcului a chemat Protecția animalelor, dar Gaga nu s-a dat prinsă. Spre sfârșitul anului, frig și iarăși frig. ”Speram într-o minune. Și minunea s-a întâmplat” – își amintea domnul Antal. ”Pe 3 ianuarie, dimineața, mi-a stat inima: Gaga nu mai era pe lac! ”Prietena noastră este salvată” – m-au liniștit cei de la administrație. ”S-a luat singură după un paznic și a venit până aici. Am prins-o și a luat-o doamna Aura Catană, o mare iubitoare de animale”.

Iarna la bloc

Așa se face că Alteța Sa a iernit pe un balcon, la bloc.

”Despre Gaga am multe amintiri frumoase din perioada în care a fost cazată la mine, dar una trebuie să v-o spun – deapănă povestea și doamna Aura Catană. Într-o zi, cu multă delicatețe mi-a luat o șuviță de păr, pe care a trecut-o cu multă tandrețe, de la rădăcină până la vârf, prin ciocul ei, așa cum face când își curăță penele”. De pe balcon Lady a promovat în baie, unde s-a scăldat copios în chiuvetă. În așteptarea întoarcerii pe lac.

 Alteța Sa și Prințul consort

Și întoarcerea s-a produs o dată cu primăvara. Acum doamna Catană avea altă grijă: Lady Gaga se obișnuise să aibă companie, va suferi de singurătate. Și i-a cumpărat… un gânsac. Moți. Cuplul de aur Lady Gaga și Moți! Mereu nedespărțiți, au redevenit atracția principală a parcului: toată lumea le aduce mâncare, îi admiră, îi fotografiază. ”Când le vorbesc, îmi răspund în modul lor caracteristic – spune Aura Catană. A observat asta un copilaș, care l-a întrebat pe tatăl lui: ”Mie de ce nu-mi răspund?!”.

Totul este roz? Păi nu. Mai sunt și copiii care aruncă cu pietre în lac, sticlele goale și pelicula de ulei de pe luciul apei – semne de ”civilizație”. Ca toate vedetele, Gaga și Moți nu au parte de intimitate: nu-și găsesc liniștea pentru a depune ouă și a le cloci – vin mămici și bunici cu copii care aruncă cu pietre, vin oameni cu câini chiar lângă cuibul ei și o sperie…

Bucuriile maternității

Happy end? Mda… și nu tocmai. În cele din urmă ”perechea princiară” a fost adoptată într-o curte generoasă, populată cu varii specii de păsăret. Acolo au avut o viață tihnită: coteț, hrană, apă, libertate. Lady Gaga a reușit performanța de a depune ouă și a le cloci, ”a cunoscut bucuria maternității” – cum mi-a povestit doamna Catană. Până la sacrificiul matern: într-o dimineață stăpâna casei o găsit-o moartă în fața cotețului. Un prădător nocturn încercase să îi fure puișorii. Puii au ieșit la numărătoare până la ultimul. Dovadă ce mamă bună au avut.

Ce s-a întâmplat cu ”prințul consort” Moți și cu copiii cuplului princiar? La data la care am consemnat povestea erau bine mersi în aceeași gospodărie.

Și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.

foto: pixabay

Articol de Gabriela Boceanu