Publicat: 22 Noiembrie, 2016 - 11:09

Luni seara, excepționalul așezământ cultural care este libraria CĂRTUREȘTI (Verona) a fost gazda unei memorabile lansări de carte: artista plastică Ana Ștefania Andronic (BUZU) a adus în fața admiratorilor săi o producție profund originală: o carte de colorat pentru copii... de toate varstele! Inscriindu-se într-un trend specific unui ritm de viață tot mai agitat, într-o societate în care transformările se succed într-un ritm trepidant, cărțile de colorat pentru adulți (a nu se confunda cu genul XXX!) au tot mai mulți adepți printre cei care doresc să-și liniștească gândurile într-o manieră creativă. Ceea ce părea rezervat copiilor, sparge granița preocupărilor intelectuale și câștigă teren în zona persoanelor cu preocupări practice. Excelentă metodă de relaxare activă, cartea de colorat și-a câștigat deja un loc de drept în ansamblul producțiilor editoriale. A fost meritul editurii ALICAT de a fi sesizat acest transfer de opțiuni, iar al Anei Ștefania Andronic de a-și fi pus creativitatea în slujba acestui exercițiu. Cartea sa nu este doar una de colorat „împreună” (fiecare lucrare poartă titlul „BUZU și TU”, ceea ce semnifică parteneriatul dintre artist și cititor) ci și un ghid de călătorie într-o lume fantastică ce poartă amprenta opțiunilor creative ale autoarei. Iată, dealtfel, ce spunea în prezentarea făcută la lansare Otilia Ostroțchi:

”Este emoţionant să vorbesc despre această carte pentru că o ştiu încă din faza de concept. Imaginarium este o carte despre cunoaşterea de sine şi a celorlalţi. Este un proiect generos pe care artista îl propune, spun generos pentru că de obicei artistul nu doreşte să intervii în opera lui. Ana, dimpotrivă, ne propune un parteneriat artistic creativ. O interconexiune între ea şi fiecare dintre noi. O formă terapeutică de scoatere la lumină a celor mai lăuntrice emoţii, pe care singuri decidem cât, cum şi de ce le îmbrăcăm în culoare. Nu e o carte oarecare de colorat. Este o operă de artă, care ne va purta împreună alături de Buzu şi pe care ulterior putem decide să o avem în faţa ochilor toată viaţa.”

Modestă, autoarea a considerat că trebuie să vorbească lucrările sale. În acest scop a adus în spațiul „ceainăriei” și patru dintre lucrările sale de grafică dintr-o serie pe care o pregătește să dea piept cu publicul său, ce au produs o puternică impresie celor prezenți. Printre participanții la eveniment s-au numărat jurnaliști (Carol Roman, Stelian Țurlea, Octavian Ursulescu, Octavian Știreanu, Oana Georgescu,  Marius Tiță, Lorin Vasilovici, Val Voiculescu, Viorel Andronic, Cristi Mărculescu, Vlad Răducă), oameni de afaceri (Anca Vlad, Dinu Rizescu, Petru Apostol, Liliana și Victor Drăgan, Radu Udrea, Laurențiu Andronic), juriști (Ion Ionescu, Păstorel Zugrăvescu, Alexandru Ruși), bancheri (Ion Nițu, Gabriela Popescu), medici (George Budileanu, Rodica Hodrea Roman), pilotul de curse automobilistice Paul Andronic, cadre didactice (prodecanul Gabriel Garais), artisti (Ilie Bumbac) precum și un „eșalon” de foști colegi de studii și de creație. Și nu în ultimul rând, un veritabil detașament de copii, nerăbdători să se apuce de lucru. Succesul lansării le-a surprins și pe gazde, mai puțin obișnuite cu o asemenea afluență de public la manifestări de acest gen, dar care au apreciat valoarea pragmatică a unor astfel de evenimente, pentru care CĂRTUREȘTII sunt din capul locului, locația ideală. O mențiune specială pentru Grupul CATENA și Fundația Catena pentru Artă, care au facut posibilă, cu generozitatea și cu sensibilitatea devenite emblematice, această fericită întâmplare. (REP)

Tag-uri Nume: