Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 12:53
Temeiurile imaginii cu maestrii fotografiei de Nic Hanu

Marți, 18 octombrie 2016, a avut loc lansarea cărții „Temeiurile imaginii cu maeștrii fotografiei”, de Nic Hanu, în sala expozițională din magazinul F64.

Lucrarea "Temeiurile imaginii” cu Maeștrii Fotografiei" (Tehnici.  Practici.  Înțelesuri.) este o rescriere a cărții „Să Învățăm fotografia de la maeștri” apărută două volume în anii 1990, „Fotografia și fotoaparatele Orizont Ed. Tehnică”, „Să învățăm Fotografia de la Maeștri”, volumul 1 – partea de tehnică fotografică și volumul 2, partea de exprimare artistică care erau axate pe fotografia clasică bazată pe film și procese fotochimice.
Volumul prezent tratează cu precădere imaginea digitală. 

În prima parte se discută aspectele tehnice care concură la luarea imaginilor: fotoaparatul, optica, accesorii, imaginea digitală și tehnici de utilizare.
 Au fost rescrise concentrat și elementele esențiale necesare procesării fotografiei clasice astfel că urmând explicațiile,  un amator va putea experimenta obținând  un film corect developat după care va putea face o fotografie.

Partea a doua tratează imaginea ca mod creativ și artistic de expresie. Sunt ilustrate exemple și se dau explicații pentru a crește potențialul vizual al imaginii. Se descriu – ținând cont de psihologia percepției vizuale – posibilitățile pe care le are  un fotograf de a realiza fotografii cu impact emoțional.
Specificul lucrării constă și în includerea opiniilor  și a  modului de lucru ale unor maeștri consacrați ai imaginii. 
Conținutul cărții este prezentat gradual și are trei nivele.
- Pentru cei care vor să se inițieze se dau explicații simple și într-un limbaj comun. 
- Fotografii care au trecut de stadiul începătorului vor găsi ce au nevoie pentru a progresa. 
- Amatorii avizați și chiar mulți  profesioniști vor putea afla subtilități și rafinamente. 
Pentru această a treia categorie textul este scris are caractere mai mici, astfel că cei care nu sunt interesați vor putea  să omită  aceste informații.
Cartea este ilustrată cu precădere cu imagini explicative, color și Alb – Negru, ale autorului, dar și cu alte imagini care aduc informații de completare.
Prin modul - de la simplu la complex -  în care este alcătuită, această lucrare va suscita interesul întregului mediu al fotografilor, fiind de asemenea, utilă și altor categorii care au activități în publicitate, modă sau media.  

Foto: Viorel Pirjan